Cubaans diabetesgeneesmiddel mogelijk op Europese markt

Een Cubaans biotechnologisch bedrijf voert in 2013 de laatste onderzoeksfase van zijn medicijn uit in de Europese Unie. Het gaat om het enige medicijn dat een geïnfecteerde ‘diabetesvoet’ heelt en dus amputatie voorkomt.

  • Cubahora Heberprot-P wordt vaak een wondermiddel genoemd. Cubahora

Het is een vaak voorkomende complicatie bij diabetici: voetwonden die chronisch ontstoken zijn en in een aantal gevallen amputatie noodzakelijk maken. Het Centro de Ingeniería Genética y Biotecnología (CIGB) in Havana ontwikkelde een product, Heberprot-P, dat na drie weken behandeling al zichtbare heling van de wond geeft bij 80 procent van de patiënten. ‘Een wondermiddel’ wordt het vaak genoemd omdat met geen enkel ander medicijn hetzelfde resultaat wordt bereikt.

Gouden medaille

In 2011 won het medicijn de belangrijkste prijs van de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom (WIPO), een VN-organisatie. Die erkenning heeft nu meer deuren geopend.

Het CIGB kondigt aan dat het in 2013 de eindfase van een klinische studie zal uitvoeren in een honderdtal ziekenhuizen verspreid over de Europese Unie. Wie hierbij de Europese partner wordt, is nog niet bekend. “Het is de eerste keer dat een Cubaanse wetenschappelijke bevinding deze onderzoeksfase mag uitvoeren in ontwikkelde landen,” aldus Ernesto López Mola, directeur van CIGB. “Heberprot-P is al geregistreerd in meer dan veertig landen, in Zuid-Amerika, Azië en ook Europa. In Cuba wordt het gratis toegediend in meer dan tweehonderd poliklinieken en ziekenhuizen.”

Europese markt

Volgens het CIGB is de behandeling in de verschillende landen al voor 70.000 patiënten een succes geweest. In Europa zullen ongeveer zevenhonderd patiënten twee jaar lang aan de klinische studie deelnemen. Met de resultaten van die studie hoopt het CIGB de goedkeuring te krijgen van het Europese Geneesmiddelenagentschap om het medicijn in Europa op de markt te mogen brengen. Wereldwijd leven er naar schatting 300 miljoen mensen met diabetes. In de Europese Unie gaat het om 32 miljoen mensen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift