Cubaanse conferentie gaat alleen over interne kwesties

De Communistische Partij van Cuba houdt volgende week voor het eerst een Nationale Conferentie. Meer dan interne partijkwesties zullen niet aan bod komen, waarschuwde  president Raúl Castro al. Een debat over hervormingen is uitgesloten.

Volgens analisten is het voor de Communistische Partij van Cuba (PCC) van strategisch belang dat ze moderniseert. De partij is al sinds de jaren 1960 aan de macht. Maar minstens even belangrijk is het dat de PCC een antwoord biedt op de groeiende vraag naar hervormingen.

In april vorig jaar vond het zesde congres plaats van de PCC. Toen kwamen de economische en politieke hervormingen uitgebreid aan bod.

De hoop dat dit debat tijdens de Nationale Conferentie wordt voortgezet, werd al door
president Raúl Castro de kop ingedrukt. “Men moet zich geen grote illusies maken over de conferentie. Het congres legt zaken definitief vast, nu gaat het om een interne partijkwestie.”

Een Nationale Conferentie kan tussen twee congressen worden georganiseerd. Het is voor het eerst dat de PCC hiervan gebruik maakt.

Het basisdocument werd vooraf enkel door partijleden besproken; de teksten voor het congres vorig jaar werden aan debatten in heel Cuba onderworpen.

De definitieve tekst voor volgende week werd niet vrijgegeven. In een eerste versie was onder meer sprake van thema’s als discriminatie op basis van huidskleur, geslacht, geloof of seksuele geaardheid, en huishoudelijk geweld.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3059   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift