Cubaanse dissidenten bang voor nieuwe arrestaties

Een vlammende speech van de Cubaanse leider Fidel Castro aan het adres van Amerikaanse huurlingen doet Cubaanse dissidenten vrezen voor nieuwe arrestaties. De Amerikanen doen ons echt geen plezier met hun ongelukkig Cuba-beleid, zegt Manuel Cuesta Morúa, de woordvoerder van de Arco Progresista, een coalitie van de gematigde sociaal-democratische Cubaanse oppositiegroepen.

Tijdens een speech ter ere van de 52ste verjaardag van de Cubaanse revolutie scheerde Castro dinsdagnacht de oppositie over één kam met de Amerikaanse aartsvijand. Het hoofd van de U.S. Interests Section (het diplomatieke hoofdkwartier van de VS in Havana) is de leider van deze huurlingen en betaalt hen een ruim inkomen uit in harde valuta, fulmineerde Castro. De Cubaanse leider verwees in zijn speech naar de Assembly to Promote Civil Society (APSC), een radicale oppositiegroep die op 20 mei met Amerikaanse steun een fel gemediatiseerde meeting hield en deze maand twee betogingen organiseerde.

Castro waarschuwde dat hij dergelijke provocaties niet neemt. APSC-voorman René Gómez Manzano werd vorige week vrijdag gearresteerd met twee andere prominente opposanten bij een betoging voor de Franse ambassade.

De groeiende inmenging van Washington in de interne politiek op Cuba wordt positief onthaalde door de radicale delen van de Cubaanse oppositie zoals de APSC. Cason volgde de meeting in mei van nabij op. Hij pakte onder meer uit met een videoboodschap van de Amerikaanse president. Zijn tussenkomst ontlokte Viva Bush!-kreten aan de deelnemers.

De gematigde oppositiegroepen Arco Progresista en de Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening (CCDHRN), voelen zich ook geviseerd door Castro’s speech. CCDHRN-voorzitter Elizardo Sánchez zegt in een interview met IPS dat er mogelijk een remake zit aan te komen van de massale arrestatiegolf van maart 2003. Zo’n 75 Cubaanse dissidenten werden toen tot lange gevangenisstraffen veroordeeld omwille van samenzwering met de buitenlandse vijand.

James Cason, het hoofd van de Amerikaanse Interests Section in Havana, ontkent dat de Amerikaanse regering financiële steun geeft aan Cubaanse opposanten. Maar hij geeft openlijk toe dat hij ze logistiek steunt, bijvoorbeeld door ze videoconferenties te laten organiseren in zijn huis om de transitie naar de democratie te helpen. Zijn er individuen buiten Cuba, bijvoorbeeld leden van de Cubaanse gemeenschap van ballingen, die financiële steun verlenen aan de Cubanen, ook aan dissidenten? vroeg Cason tijdens een speech op 4 juli. Ja die zijn er, en wij moedigen hun gulheid aan.

Casons voorganger Wayne Smith, die de U.S. Interests Section in Havana leidde van 1979 tot 1982, noemt de groeiende rol van Washington in het laatste nummer van het Spaanse magazine Contrapunto één grote vergissing. De meerderheid van de Cubanen wil dringend verandering, maar ziet de inbreng van de VS niet zitten, zegt Smith. (MM/PD)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift