Cubaanse hongerstaker in "potentieel levensgevaar"

De gezondheidstoestand van de Cubaanse hongerstaker Guillermo Fariñas is uiterst zorgwekkend. Dat melden de Cubaanse staatsmedia. Fariñas is al 130 dagen in hongerstaking.
In het lichaam van de 48-jarige Guillermo Fariñas heeft zich een bloedklonter ontwikkeld. Daardoor is er “potentieel levensgevaar”, zegt Armando Caballero, hoofd van de afdeling intensieve verzorging van het universitair ziekenhuis in Santa Clara. Fariñas bevindt zich al sinds maart in het ziekenhuis, waar hij intraveneus gevoed wordt.
De dissidente journalist en psycholoog zit zelf niet in de gevangenis maar wil met zijn actie de vrijlating van 26 zieke politieke gevangenen bekomen. Hij protesteert ook tegen de dood van de dissidente gevangene Orlando Zapato Tamayo. Die overleed in februari na een hongerstaking van meer dan tachtig dagen.
In 2006 hield Fariñas al eens een hongerstaking tegen de internetcensuur in Cuba. Hij zei de voorbije maanden dat hij nu van plan is zijn actie tot het einde toe vol te houden. In maart ging hij niet in op het voorstel van de Spaanse regering om Cuba te verlaten en naar Spanje te gaan.
Opmerkelijk is dat Granma, de officiële krant van de Communistische Partij, zaterdag over de verslechterende gezondheidstoestand van Fariñas berichtte. Meestal zwijgen de Cubaanse staatsmedia over protestacties van dissidenten. Eerder had Granma Fariñas “een huurling” in dienst van de Verenigde Staten genoemd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.