Cubaanse politiek staat op z'n kop

De onverwachte stap van Cubaanse president Raúl Castro om acht ministers naar huis te sturen zorgt voor veel speculaties in eigen land. Wil de president daarmee zijn macht vergroten, of de levensstandaard van Cubanen verbeteren?
Officieel sprak de regering maandag van “kameraden” die “vrijgemaakt” werden van hun post, maar woensdag schreef broer Fidel in het communistische dagblad Granma dat er meer aan de hand was. “De honing van de macht, waarvoor ze geen offers hadden gebracht, wakkerde ambities in ze op waardoor ze een onwaardige rol gingen spelen. De externe vijand was vol illusies voor hen.”

Vooral het ontslag van de machtige Felipe Pérez Roque (Buitenlandse Zaken) en Carlos Lage (kabinetsvoorzitter) was onverwacht. Ze werden gezien als toekomstige regeerders. Fidel noemde hen niet eens bij naam, maar sprak over “de twee meestgenoemden”. 

Ernstig



“Fidels stuk laat zien dat er problemen waren met Lage en Pérez Roque, maar een echte verklaring geeft het niet. We moeten wachten tot er meer helderheid komt”, zegt een academicus die anoniem wil blijven. “We willen allemaal meer informatie”, zegt een andere professor. “Fidels beschuldiging is heel ernstig.”

De 57-jarige Lage is lid van het machtige Politburo en vicepresident van de Raad van State. Pérez Roque (43) is lid van de Raad van State en van het Centrale Comité van de partij. Ze hoorden bij de “Coördinatie- en Steungroep van de Opperbevelhebber” en waren verantwoordelijk voor de initiatieven  die door Fidel Castro, voor zijn vertrek, nog als topprioriteit waren aangemerkt. Dit orgaan opereerde los van het kabinet.

Waarnemers denken dat Raúl Castro de regeringsinstituties wil stroomlijnen, en dat zulke parallelle organen geen bestaansrecht meer hebben. Dat zou ook de reden zijn dat hij enkele ministeries zou hebben samengevoegd.

Enthousiast



Sommige deskundigen zijn sceptisch over de actie van de president, maar een andere onderzoeker, die ook anoniem wil blijven, is enthousiast. “Dergelijke organen zijn gevaarlijk, want ze hoeven geen verantwoording af te leggen aan de ministerraad.” Ook is hij blij met de samenvoeging van de ministeries van Handel en Investeringen onder minister Rodrigo Malmierca. “Dat is een man met veel ‘frequent flyer miles’, die Cuba echt kan integreren in de wereldmarkt.”

Volgens sommige analisten leidt de opname van enkele legerofficieren in de regering tot “militarisering”, maar ook dat ziet de optimistische deskundige anders. “Het leger is erin geslaagd om te moderniseren, en daarom is generaal Salvador Pardo Cruz de juiste man om als minister van Staalindustrie de staalsector grondig te hervormen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.