Cubaanse suikeroogst laagste in zestig jaar

Cuba dreigt 180 miljoen dollar aan inkomsten te verliezen wanneer de suikeroogst zoals voorspeld de laagste wordt in zestig jaar. Volgens schattingen zal in 2003 2,1 miljoen ton suiker of nog minder worden geproduceerd, tegenover 3,6 miljoen ton in 2002. De tegenvaller komt net op het moment dat de internationale suikerprijs weer aantrekt.


De huidige oogst zou nog geringer uitvallen dan in de jaren 1935 en 1936 en leiden tot een geringere uitvoer van ongeveer een miljoen ton suiker, aldus een anonieme Cubaanse economist. Van januari tot maart lag de suikerprijs gemiddeld op 8,49 dollarcent per pond, wat een verlies van ongeveer 180 miljoen dollar zou betekenen.

De geringe oogst is gedeeltelijk te wijten aan het vroege begin van de voorjaarsregens. Tegelijk lijdt de suikerindustrie aan de gevolgen van een herstructurering en zijn er overal tekorten aan brandstof, elektriciteit, olie en wisselstukken. In heel wat raffinaderijen ligt de productiekost met 400 peso per ton ruim boven het beoogde streefdoel van 300 peso per ton.

Officiële cijfers over de Cubaanse suikeroogst zijn er nog niet. Het is de eerste opbrengst sinds een grondige hervorming waarbij het aantal fabrieken werd teruggebracht van 156 tot 71. 60.000 arbeiders kregen een andere baan of gingen in bijscholing. De reductie was nodig om de suikerproductie efficiënter te maken en te beperken tot vier miljard ton per jaar. De maatregel kon op de goedkeuring rekenen van economen en moest de suikerprijs op de wereldmarkt opkrikken.

De suikerprijs is net zoals de prijs voor koffie en andere grondstoffen erg wispelturig. In februari 2000 bereikte hij zijn laagste punt in veertien jaar. Dit jaar herstelde het niveau zich enigszins, maar volgens de Cubaanse regering blijven de internationale prijzen rommel. Economen waarschuwen dat Cuba door de vermindering van zijn productiecapaciteit nu minder sterk staat tegenover klanten en geldschieters in het buitenland.

Het slechte economische nieuws wordt gecompenseerd door een heropleving van het toerisme. In de eerste vier maanden van 2003 streken in Cuba 19 procent meer buitenlandse bezoekers neer als het jaar ervoor, dat de gevolgen droeg van de aanslagen op 11 september. De economische groei daalde van zes procent in 2000 tot 1,1 procent in 2002. De regering verwacht dit jaar 1,5 procent groei.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.