Cubanen blij met versoepeling embargo

President Obama heeft aangekondigd de handelsmaatregelen ten opzichte van Cuba te versoepelen. Het einde van het embargo is echter nog niet in zicht.
De versoepeling van de maatregelen zijn een zegen voor de Cubaanse inwijkelingen. Voor hen gelden nu geen beperkingen meer wat betreft het aantal of de duur van de bezoeken die ze brengen aan Cuba. Ook op geld sturen naar het eiland staan nu geen limieten meer. De belangrijkste maatregel is echter dat de communicatie tussen de twee landen wordt opgedreven. Zo wordt er voor telecomoperatoren de weg vrijgemaakt naar een vrije communicatie met Cuba. Ook mogen sateliettelevisie en –radio hun diensten aanbieden aan Cubaanse klanten.
Cuba ontvangt deze maatregelen met open armen. Het opent ook de weg naar toerisme vanuit het de VS. Door het afschaffen van de beperkingen komt er ook meer geld in het Cubaanse laatje. De Cubaanse economie draait namelijk voor een groot stuk op toerisme. Ook heft de Cubaanse regering een belasting van 20 procent op het inkomende geld.

Aanzet tot een nieuwe revolutie?


Het Cubaans Amerikaans Nationaal Fonds (CANF), de belangrijkste Cubaanse belangengroep in de VS is alleszins blij met de versoepeling. Het CANF probeert vanuit de VS een democratie in Cuba te bewerkstelligen. “50 jaar lang hebben we geprobeerd om de Cubaanse regering omver te werpen”, zegt Francisco J. Hernandez, de voorzitter van het CANF aan de krant Miami Herald. “Nu moeten we echter proberen om het Cubaanse volk voor ons te winnen, want zij zijn degenen die iets kunnen veranderen in Cuba.”
“We geloven dat het Cubaanse volk het sleutelstuk is in het Cubaanse beleid. Deze maatregelen zijn de eerste stappen om de macht terug aan het Cubaanse volk te geven. Het zal de aanzet geven tot een vredevolle en langdurige democratie,” zegt Jorge Mas Santos van het CANF.

Embargo


Het economisch embargo tegen Cuba wordt echter niet opgeheven. Washington wacht eerst de reactie van Cuba af op de versoepelde maatregelen. President Obama liet in mei vorig jaar, tijdens een campagnespeech in Miami, weten dat hij een vrijer Cuba wil. Zijn voorwaarden zijn dat het land vrije verkiezingen houdt, de vrijheid van meningsuiting respecteert en vooral de politieke gevangenen vrijlaat.
Het embargo is in werking gesteld na de Cubacrisis in 1962. Toen ontdekten de Verenigde Staten een Sovjetrakettenbasis op het eiland en kwam het bijna tot een nucleaire oorlog tussen de twee grootmachten. Het embargo heeft de Cubaanse economie echter nooit lam kunnen leggen, wat de bedoeling was van de VS. Het embargo werd enkel door de VS gerespecteerd waardoor Cuba handel kon blijven drijven met de rest van de wereld. Het heeft er wel voor gezorgd dat Fidel Castro altijd een zondebok had voor de Cubaanse politieke problemen.

Top van Amerikaanse landen


Op 17 april begint de vijfde Summit of the America’s op het eiland Trinidad en Tobago. President Obama heeft aangekondigd dat hij hierop aanwezig zal zijn. De onderwerpen van deze top zijn de klimaatverandering, energie, duurzame ontwikkeling en economische thema’s. Cuba wordt traditioneel uitgesloten van deelname aan de top. Toch speelt het land deze keer een belangrijke rol op de ontmoetingen. Zo zal onder andere bondgenoot Venezuela ijveren voor betere realties tussen Cuba en de VS. De administratie van de regering Obama heeft al verteld dat ze dit onderwerp niet gaan ontwijken als andere landen het aansnijden.
De voorbije maand hebben Costa Rica, El Salvador en Trinidad en Tobago ook al aangekondigd dat ze de relaties met Cuba gingen normaliseren. Eind maart riep Jose Miguel Insulza, de president van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) op om Cuba opnieuw op te nemen in de organisatie. Cuba was uit het OAS gezet na de Cubacrisis in 1962. Cuba is het enige Latijns-Amerikaanse land dat niet in de OAS zit.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.