Cubanen hebben weinig vertrouwen in uitbreiding van coöperaties

Cubanen kunnen nu coöperaties oprichten in andere sectoren dan de landbouw. Maar veel vertrouwen wekt het experiment niet.

  • IPS/Jorge Luis Banos De bouw is een van de sectoren waar de nieuwe regeling voor coöperaties zijn nut zou kunnen bewijzen. IPS/Jorge Luis Banos

“Eerst zien wat dit experiment oplevert. Als nadien blijkt dat het niet werkt, wat gebeurt er dan met het geld?”, “Er zijn nog veel zaken onduidelijk.”, “Zeker niet, ik werk liever alleen.” Het zijn maar enkele van de uitspraken van Cubanen over de uitbreiding van het coöperatieve systeem.

Transport en bouwsector

Tot nog toe konden coöperaties alleen in de landbouw. Sinds deze maand mogen er 230 coöperaties bijkomen in 47 verschillende sectoren, onder meer transport, bouwsector, boekhouding, informatica en huishouddiensten.

Het is een experiment, zegt de regering. Voor de definitieve uitbreiding van het coöperatiesysteem is een grondwetswijziging mogelijk.

In eerste instantie worden coöperaties van minstens drie natuurlijke personen mogelijk. Na een jaar wordt het wellicht ook mogelijk dat twee of meer coöperaties zelf een coöperatie gaan vormen.

Massaal overheidsbanen schrappen

Drie jaar geleden kondigde de Cubaanse regering aan dat ze massaal overheidsbanen ging schrappen, naar schatting meer dan een miljoen banen gespreid over vijf jaar, en de wetgeving voor zelfstandige arbeid zou versoepelen. Nu zijn 181 zelfstandige activiteiten toegestaan. De versoepeling van de coöperaties is een volgende stap in deze economische hervorming.

Volgens architect Mario Coyula moeten grote bouwbedrijven van de staat blijven voor de zware infrastructuurwerken zoals havens, wegen en spoorwegen. Alle andere bouwbedrijven zouden tot coöperaties moeten worden omgevormd.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift