Cubanen staan in de rij voor nieuwe regels over ondernemerschap

Cubanen stonden deze week in de rij om een exemplaar van de staatkrant te bemachtigen. Daarin staan de nieuwe regels over zelfstandig ondernemerschap, een van de hervormingsinitiatieven van de regering van Raúl Castro.

“Ik kreeg honderd exemplaren en die was ik binnen een half uur kwijt”, zegt een verkoper van een van de nieuwskiosken van de Cubaanse overheid. De Cubaanse regering publiceerde bijna honderd pagina’s over de nieuwe wetgeving in de staatskrant.

Castro wil voor maart 2011 een half miljoen ambtenaren ontslaan en ze stimuleren om voor zichzelf te beginnen.

De meeste mensen zijn vooral geïnteresseerd in de belastingtarieven voor nieuwe ondernemers. De regering stelde de inkomensbelasting vast op 25 tot 50 procent. Ook komt er een verkoopbelasting van 10 procent, afdracht voor sociale verzekeringen en een payroll-belasting van 25 procent van het salaris dat wordt uitbetaald aan een werknemer.

Weinig winst

“Ik wil graag vanuit mijn huis snacks en sap verkopen”, zegt een vrouw van middelbare leeftijd met een exemplaar van de staatskrant La Gaceta onder haar arm. “Maar als je naast de kosten van de vergunning, de verkoopbelasting en ik weet niet wat nog meer allemaal, ook nog eens alles wat je voor je bedrijf nodig hebt, moet kopen tegen prijzen van de overheidswinkels, dan blijft er niet veel winst meer over.”

Het nieuwe systeem, dat voor het eerst werd aangekondigd in september, breidt de mogelijkheden voor vrij ondernemerschap uit. In 2009 hadden in Cuba 140.000 mensen een vergunning om voor zichzelf te werken. Veel meer mensen doen dat zonder vergunning.

De nieuwe wetgeving staat kleine bedrijven toe om voor het eerst werknemers aan te stellen die geen verwanten zijn. En Cubanen - ook burgers in het buitenland - mogen hele huizen verhuren in plaats van alleen kamers.

Boetes

Mensen die al ondernemen sinds het voor het eerst werd toegestaan in de jaren negentig, zijn echter bang voor hogere lasten voor zelfstandige ondernemers. Anderen, die voor zichzelf werken zonder vergunning, kunnen nu hoge boetes krijgen als ze zich niet registreren.

“Om een kamer in mijn huis te verhuren, moet ik omgerekend 258 euro per maand betalen, inclusief de kosten van de vergunning en andere belastingen die erbij gekomen zijn”, zegt een vrouw uit de buurt Playa in Havana. “En dan betaal ik ook nog mijn jaarlijkse persoonlijke inkomstenbelasting.”

“Ik zal dit document goed moeten bestuderen en wachten op het gesprek dat we ongetwijfeld met het ministerie van Huisvesting zullen voeren, om er achter te komen wat we kunnen verwachten”, zegt ze. Kamerverhuur en kleine familierestaurants zijn op Cuba de meest succesvolle activiteiten op het gebied van zelfstandig ondernemerschap, ondanks de strenge regelgeving.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.