Cubareis Jimmy Carter voedt hoop op oplossing voor Alan Gross

De Amerikaanse ex-president Jimmy Carter begon gisteren (maandag) een driedaags bezoek aan Cuba. Zijn aanwezigheid voedt de hoop dat er oplossing komt voor Alan Gross, de Amerikaan die onlangs veroordeeld werd door een Cubaanse rechter.

  • Presidencia de la República del Ecuador Ex-president Jimmy Carter, hier op bezoek in Ecuador Presidencia de la República del Ecuador

Jimmy Carter, die president was van 1977 tot 1981, “is de belangrijkste persoon uit zijn land die het eiland bezoekt in meer dan een halve eeuw”, zegt academicus Esteban Morales, gespecialiseerd in de relaties tussen Havana en Washington. “Hij zal rechtstreeks, zonder tussenpersonen, kunnen vaststellen hoe het proces tegen Gross gevoerd is.”

Op 12 maart werd bekendgemaakt dat Alan Gross tot vijftien jaar cel is veroordeeld in Cuba. Havana zegt dat de 61-jarige Amerikaan de Cubaanse oppositie “gesofisticeerde” communicatiemiddelen heeft bezorgd en sluit niet uit dat hij bij spionageactiviteiten betrokken was.

De verwachtingen zijn vooral hoog gespannen omdat Carter zijn reis naar Cuba wilde starten met een bezoek aan een joodse wijk in Havana. Washington heeft altijd gezegd dat Alan Gross enkel naar Cuba was gereisd om er de kleine joodse gemeenschap te helpen bij internetaansluitingen.

Raúl Castro

Carter had gisteren een ontmoeting met Jaime Ortega, de aartsbisschop van Havana, die de laatste maanden een sleutelrol speelde bij de vrijlating van tientallen dissidente Cubanen. Vandaag heeft Carter een ontmoeting met de Cubaanse president Raúl Castro.

Carter kan ook uit informatie “uit de eerste hand” krijgen over de Cuban Five, de vijf Cubanen die al meer dan twaalf jaar in de VS vastzitten op beschuldiging van spionage, zegt Morales. De Amerikaanse president Obama zou de straf van de Cubaanse Vijf kunnen kwijtschelden, aldus de expert. “Carter is iemand met prestige, ethisch, correct, de meest aangewezen persoon om Obama het belang van deze situatie te doen inzien. Als deze zaak opgelost werd, dan zou dat het buitenlandse imago van de Verenigde Staten ten goede komen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift