“Culturele diversiteit is voorwaarde voor ontwikkeling” (UNDP)

Overheden moeten de erkenning van verschillen tussen mensen op vlak van etnie, taal en religie inbouwen in hun wetgeving. Een van de beste maatregelen is migranten toe te laten de nationaliteit van het gastland aan te nemen, zonder dat ze hun band met hun land van oorsprong moeten verbreken. Dat stelt het vandaag (donderdag) voorgestelde rapport van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP).
Indianen in Latijns-Amerika, etnische minderheden in de Balkan, Koerden in Irak… Volgens het UNDP-rapport tellen twee op drie landen ter wereld ten minste één etnische minderheid die een tiende of meer van de bevolking uitmaakt. Een zevende van de wereldbevolking - omgerekend zo’n 900 miljoen mensen - kampt met een of andere vorm van discriminatie op basis van etnische afkomst, ras of godsdienst. De moderne maatschappij laat toe dat mensen mobieler zijn, maar we moeten nog meer doen om met culturele diversiteit om te gaan, stelt de VN-organisatie.

Diversiteit is essentieel bij de opbouw van stabiele multiculturele staten en een noodzakelijke voorwaarde voor het halen van de millenniumdoelstellingen, zo stelt het rapport. Het merkt daarnaast op dat Europa met de stijgende levensverwachting en dalend geboortecijfer tegen 2050 de instroom van migranten zal moeten verdubbelen, gewoon om zijn bevolking op peil te houden.

Identiteit is niet zwart-wit, zegt Sakido Fukuda-Parr, de hoofdauteur van het rapport. Sommige groepen migranten willen mogelijk hun culturele eigenheid behouden, maar dat betekent niet dat ze geen loyaliteit ontwikkelen ten opzichte van hun nieuwe land. Mensen kunnen meerdere, complementaire culturele identiteiten ontwikkelen, die de nationale eenheid niet bedreigen. Als etnische en religieuze groepen daarentegen worden uitgesloten of naar beneden gehaald, reageren ze vaak met “politiek activisme”, aldus de UNDP.

De Belgische premier Guy Verhofstadt die het rapport mee presenteerde, zei trots te zijn dat de auteurs het federale Belgische staatsstructuur een voorbeeld met waardevolle lessen voor andere multiculturele staten noemen. Hij noemt federalisering de enige optie, maar waarschuwde dat dit niet van vandaag op morgen te bereiken valt. Verhofstadt verwees naar de regionale Vlaamse, Waalse en Duitstalige overheden in België, maar repte niet over de opkomst van het extreemrechtse Vlaams Blok. UNDP-hoofd Mark Malloch Brown merkte wel op dat de recente regionale verkiezingen in België hebben aangetoond dat het streven naar culturele diversiteit een voortdurend gevecht is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.