Cultuurhoofdstad Sibiu is stukje Luxemburg in Transsylvanië

De inwoners van het Roemeense stadje Sibiu hadden met nieuwjaar extra reden tot feesten. Roemenië is sinds 1 januari 2007 lid van de Europese Unie en Sibiu is samen met Luxemburg cultuurhoofdstad van Europa. De twee steden hebben meer met elkaar gemeen dan je op het eerste zicht zou denken.
Sibiu was eeuwenlang bekend onder de Duitse naam Hermannstadt en werd rond 1190 gesticht door etnische Duitsers uit wat vandaag Luxemburg is. Het stadje ligt 290 kilometer te noorden van de Roemeense hoofdstad Boekarest, op ongeveer dezelfde afstand van de Servische hoofdstad Belgrado en 1400 kilometer van Luxemburg.

De lokale regering investeerde in de voorbije twee jaar bijna 100 miljoen euro om het 180.000 inwoners tellende stadje een grondige facelift te geven. Na jaren van verwaarlozing werkt de straatverlichting weer, zijn de pleinen heraangelegd en de traditionele pastelkleurige panden in het stadscentrum weer in hun oude glorie hersteld. Er komt ook een luchthaven die 60 miljoen euro gaat kosten.

“Het is onze bedoeling Sibiu opnieuw op de wereldkaart te zetten”, zegt Marius Constantin, de coördinator van het project Sibiu 2007. “De werken in het historische centrum zijn voltooid. We zien dit als een buitenkans niet alleen voor Sibiu, maar voor heel Roemenië”. Het culturele programma loopt onder de slogan “Normaal. Sibiu.”, wat erop moet wijzen dat de stad na een woelige twintigste eeuw opnieuw wil aanknopen met zijn Europese erfgoed.

Toen de Roemenen in 1989 het juk afwierpen van de communistische dictator Nicolae Ceausescu stond Sibiu als hoofdstad van Transsylvanië onder het bestuur van gouverneur Nicu Ceaucescu, de zoon van de president. In de weken voor de val van de dictator werden in de stad meer dan 1000 mensen vermoord.

Eerder had de stad de langzame exodus gekend van haar Duitse inwoners, die na de tweede wereldoorlog het stigma droegen van collaboratie met de bezetter. Daarmee kwam een einde aan een eeuwenoude Duitstalige aanwezigheid. In 1292 openden de Duitsers er een eerste ziekenhuis in wat nu Roemenië is en in 1494 een eerste farmacie. In 1788 kreeg Sibiu zelfs een theater.

Momenteel is 95 procent van de inwoners Roemeens, twee procent Hongaars en slechts 1,6 procent Duits. Toch werd in 2000 een etnische Duitser, Klaus Werner Johannis, tot burgemeester verkozen. Rond deze tijd begonnen ook de restauratiewerken. Een architecturale mengeling van gotiek, renaissance, barok en art nouveau maken van Sibiu een pareltje, met interessante bars en theaters.

De investeringen in de infrastructuur zijn ook na 2007 een blijvend geschenk aan de inwoners van de stad, zo benadrukte burgemeester Johannis in een interview met het Roemeense nieuwsagentschap Rompress. Voormalige Europese hoofdsteden kregen wel eens het verwijt dat ze zich met een cultureel programma van avant-gardistische moderne kunst, multimedia-installaties en obscure jazzconcerten teveel tot de middenklasse richtten, en daarbij geld verkwistten dat ook in scholen of ziekenhuizen had kunnen worden geïnvesteerd. (MC/ )

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.