Daklozen vragen bed in Hilton

Vanmorgen bood een dakloze man, gesteund door 15 andere daklozen en actievoerders van het Gemeenschappelijk Daklozenfront SDF, zich aan in een Hilton hotel in Brussel. De rekening mocht worden opgestuurd naar Monica De Coninck.
Naast de hulp aan daklozen in de vorm van leeflonen, plaatsen in opvangcentra, huurwaarborgen, opleidingen, woonbegeleiding en speciale initiatieven zoals nachtasielen en een daginloopcentrum, reserveert het OCMW jaarlijks zo’n miljoen euro voor het daklozenprobleem.
Een miljoen euro is veel geld, maar blijkbaar niet genoeg. De Coninck zei in een interview aan Het Nieuwsblad eind juni: ‘Er is nu ook voor ons een nijpend gebrek aan betaalbare woningen voor deze mensen. Misschien is het nog goedkoper om hen in luxe hotels onder te brengen’. Het SDF voerde de daad bij het woord. 

‘Een dak is niet genoeg’


Op 31 december 2005 waren er volgens het ‘Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting’ in het Vlaamse, het Waalse en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest samen 272.171 sociale huurwoningen die effectief werden verhuurd. Het aantal kandidaat-huurders ingeschreven op de wachtlijsten bedroeg zo’n 148.945 en de gemiddelde wachttijd schommelde tussen 1 en 6 jaar.
‘Er is dringend nood aan meer, betere en betaalbare sociale woningen’, zegt Jean Peeters van het SDF. Daarnaast moet er meer geld komen voor mensen in opvanghuizen en moeten huurprijzen bevriezen naar het inkomen.
Volgens het Daklozen Actie Komitee DAK is een geïntegreerd beleid voor de opvang en de reïntegratie van thuis- en daklozen in onze ultracompetitieve maatschappij absoluut noodzakelijk, willen we het daklozenprobleem aanpakken.
‘Een dak is positief, maar het is niet genoeg. Daarom hebben we uitgerekend vandaag, op de Werelddag van Verzet tegen Armoede, deze ludieke actie georganiseerd’, aldus Peeters.

17.000 thuislozen in België


Volgens het Europees Observatorium voor Thuisloosheid telt België naar schatting 17.000 thuislozen. Dit cijfer moet echter met voorzichtigheid worden gehanteerd, aangezien er geen officiële tellingen van het aantal dak- en thuislozen bestaan. Waarschijnlijk ligt het aantal nog een stuk hoger. Thuislozen die niet door de opvangvoorzieningen worden bereikt, zijn immers niet meegeteld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.