Dancehall-artiesten zingen niet meer over seks en geweld

De strijd van de Jamaicaanse overheid tegen gewelddadige en seksueel getinte songteksten, heeft geleid tot een ‘schoonmaak’ in de dancehallscene. Vulgaire en agressieve teksten zijn vrijwel verdwenen.
In februari verbood de Broadcasting Commission of Jamaica (BCJ) het uitzenden van aanstootgevende muziek, inclusief songs waarvan delen van de tekst gecensureerd werden met een ‘bliepje’. Live-optredens worden sindsdien nauwlettend in de gaten gehouden door de politie. Dancehall-artiesten veranderen hun boodschap en zingen steeds vaker over liefde, harmonie en rechtschapen leven.
Volgens sommigen is dat niet alleen een gevolg van het verbod van de BCJ. Recente aanvallen op bekende artiesten, buitenlandse organisatoren die concerten afzegden en het intrekken van visa van artiesten zou er ook aan bijgedragen hebben.
In mei van dit jaar werd O’Neil Edwards van de reggaegroep Voicemail doodgeschoten. Een dag later werd er diverse malen geschoten op Ewart Brown (beter bekend als Mad Cobra). Hij overleefde de aanval.
Dancehall is een muziekstijl die is voortgekomen uit de reggae. Sinds de opkomst van de reggae aan het einde van de jaren zestig, speelden sociale kwesties een belangrijke rol in de muziek. De afgelopen jaren werd dancehallreggae echter vooral gekenmerkt door gewelddadige en seksueel getinte teksten die aanstootgevend waren voor religieuze gemeenschappen en homoseksuelen.

Moordmuziek


Kerken voerden aan dat de dancehallmuziek leidde tot sociaal verval en stijgende moordcijfers. Homogroepen spraken over ‘moordmuziek’, omdat de teksten vaak verwezen naar het vermoorden van homo’s. 
Donna Marquis Hope, lector reggaestudies aan de University of the West Indies, zegt dat de Amerikaanse pogingen om de veronderstelde drugskoning Christopher ‘Dudus’ Coke uitgeleverd te krijgen van Jamaica, wellicht meer impact hebben gehad op de verandering van de muziek dan de kritiek van de homolobby en de terugtrekking van de grootste sponsor, bierbrouwer Red Stripe.
“Red Stripe werd niet echt gemist, omdat diverse andere sponsors in 2008 het vacuüm opvulden”, zegt Hope. Om Christopher Coke uitgeleverd te krijgen, trokken de VS de visa in van diverse prominente Jamaicanen, waaronder reggaesterren zoals Beenie Man, Rodney “Bounty Killer” Price, Aidonia en David “Mavado” Brooks. Toen in december 2009 artiest Buju Banton werd gearresteerd, begonnen promotors te klagen over de onzekerheid bij de boeking van reggae-artiesten.
 
Het Seebreeze Festival in Californië werd afgelopen juli uitgesteld omdat de organisatoren de komst van artiesten niet konden garanderen. Volgens bronnen uit de muziekindustrie zijn reggae-artiesten voor hun optredens voor een derde tot de helft afhankelijk van de Amerikaanse markt.
De controverse rond dancehall escaleerde verder in 2009, toen diverse Caraïbische landen met uitzendverboden kwamen. Grenada, Barbados, Guyana en St. Lucia weigerden sommige bekende artiesten een werkvergunning.
De grote schoonmaak zorgde ervoor dat sponsor Red Stripe inmiddels weer van de partij is. De bierbrouwer was tijdens het Reggae Sumfest 2010 in juli op Jamaica hoofdsponsor, na twee jaar afwezigheid. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.