Darfurse rebellen ontkennen ondertekening vredesakkoord

Zes leden van het Sudan Liberation Army (SLA) hebben een vredesovereenkomst met de Soedanese staat ondertekend. Volgens waarnemers in het gebied is het helaas een ‘nietszeggende’ overeenkomst omdat de ondertekenaars geen invloed hebben binnen de rebellengroepering.
Drie weken geleden laaide het geweld tussen de SLA, een van de grootste rebellenbewegingen in Darfur, en het Soedanese leger weer op. Duizenden mensen vluchtten nabijgelegen bergen en bossen in. Met de ondertekening van het vredesakkoord beloofden de rebellen veiligheid voor de bevolking en hulp bij de terugkeer van gevluchte inwoners naar hun huizen.

Ontkenning


Hooggeplaatste leden binnen de SLA verzekeren echter niets met de overeenkomst te maken te hebben. Woordvoerder  Mahgoub Hussein verklaarde in een e-mail aan nieuwssite IRIN: “SLA heeft geen overeenkomst gesloten met de overheid. De ondertekenaars zijn ex-leden van de Sudan Liberation Army. Zij werden verdacht van het stelen van voertuigen en geld van de organisatie en zijn daarom gevlucht. Voor ons is deze overeenkomst niets waard.”
Ook  opperbevelhebber van het SLA-leger Abubakr Kadu ziet niks in de ondertekening. “Op dit moment zijn we nog steeds in gevecht met het staatsleger in het noorden van Darfur. Ziet u ons een overeenkomst tekenen wanneer wij in oorlog zijn?” vroeg hij zich af.

Vrede?


Zolang de SLA-top de ondertekening niet onderschrijft, ziet er niet naar uit dat de overeenkomst iets op gaat leveren voor de bevolking. Een vredesovereenkomst in mei 2006 tussen de regering en een aantal rebellengroepen liep ook op niks uit: het geweld tegen de bevolking gaat nog steeds door. Toen waren bepaalde groeperingen niet betrokken bij de onderhandelingen en tekenden het akkoord niet.
Door conflicten tussen rebellen en de Soedanese regering zijn sinds 2003 al meer dan twee miljoen mensen ontheemd geraakt. Velen bevinden zich nu in grote vluchtelingenkampen. Het aantal doden door het geweld wordt door de VN op 300.000 geschat. Sudan meldt dat ‘slechts’ 10.000 mensen als gevolg van de oorlog om het leven zijn gekomen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3094   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift