The day after

Het stof daalt neer nadat N-VA Vlaanderen overspoeld heeft, de verliezers likken hun wonden en de hamvraag is welke coalitie N-VA en de winnaar aan de andere kant van de taalgrens zullen smeden.
  • by Luc Van Braekel Elio di Rupo by Luc Van Braekel
17u50 - Debat
Voor wie er niet genoeg van krijgt: om 21u20 is er nog een voorzittersdebat op één, Nova op Nederland 2 besteedt om 22u45 aandacht aan de Belgische verkiezingsuitslag.
16u18 - Politieke update
Ontslagnemend premier Yves Leterme is vanochtend bij de koning langsgeweest, voor de kamer- en senaatsvoorzitters. Tegen 15 uur ging Bart De Wever er op de koffie, Elio Di Rupo wordt om 16.30 uur verwacht. Bijltjesdag bij de MR: Didier Reynders kondigt aan zich terug te trekken als voorzitter van zijn partij nadat de regering gevormd is.
16u11 - Kinderen
UNICEF België vraagt de politieke partijen om niet te snoeien in budgetten voor kinderen tijdens de regeringsonderhandelingen. ‘Zeker, kinderen hebben geen stemrecht, maar ze vertegenwoordigen meer dan een vijfde van de Belgische bevolking.’
15u30 - Werk is dé prioriteit
De liberale vakbond ACLVB benadrukt dat de werkgelegenheid dé prioriteit nummer één is. ‘Ook de armoede moet dringend aangepakt worden’, schrijft ACLVB in een reactie op de uitslag die benadrukt dat de sociale zekerheid en het collectief en individueel arbeidsrecht federaal moeten blijven.
15u13 - Exit Dedecker
Jean- Marie Dedecker stapt op korte termijn op als voorzitter. Zijn partij haalde met 3,7% niet de kiesdrempel.
13u03 - President
De overwinningsspeech van PS-voorzitter Elio Di Rupo had presidentiële allures, vindt onze partner Apache.be.
12u56 - Blanco haalt de kiesdrempel
Meer blanco en ongeldige stemmen dan bij vorige verkiezingen (voor de Kamer: 5,84% tegenover 5,12% in 2007, voor de Senaat: 6,65% tegenover 5,74% in 2007).
12u37 - Verliezers
Groen! mag dan wel gewonnen hebben, klimaatspecialist Tine Van Der Straete verliest haar zetel aan Eva Brems. ‘Door het ingewikkelde spel van apparentering tussen Leuven en BHV gaat haar zetel naar Eva Brems’, schrijft Steven Vromman in een terugblik op de verkiezingen. ‘Een paar procent minder voor Bart De Wever zou niet zo’n ramp zijn. Een paar procent meer voor Groen! een wereld van verschil’
Voor CD&V is het het slechtste resultaat in de geschiedenis. Zo is Pol Van Den Driessche van CD&V zijn zetel kwijt.  Ook Etienne Schouppe, staatssecretaris voor mobiliteit in de ontslagnemende regering, raakte niet verkozen.
11u46 - Verlamming
Vlaanderen wil een einde aan de communautaire verlamming, maar het is lang niet de enige uitdaging, zegt gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt van Unizo. Op reacties van de vakbonden is het nog wachten.
11u10 - Splitsing
Non-Profit Data splitste de stemuitslagen uit het Brussels gewest en Halle-Vilvoorde op en buigt zich over die cijfers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur