De aarde leeft

Tierra Viva, Levende Aarde. Zo heet de groene oase van rust waar bewuste consumenten in de Chileense hoofdstad Santiago terecht kunnen voor biologische voeding. Wat ooit een gezinswoning voor de betere middenklasse was, werd omgevormd tot een huiselijke groentewinkel voor agro-ecologische producten. Naast de vroegere keuken werd een klein vegetarisch restaurantje gebouwd. Wie tijd heeft, vindt in de achtertuin ruimte voor meditatie en biodans.
Tierra Viva staat voor een gesloten kringloop van biolandbouw, gezonde voeding en de permanente zoektocht naar evenwicht. In de miljoenenstad Santiago, met een stroom van automobilisten die elke dag opnieuw lange afstanden afleggen tussen hun woon- en werkomgeving, in een erg stresserend verkeer en een steeds meer vervuilde lucht, blijken nogal wat mensen op zoek naar dat evenwicht. Tierra Viva is hun eldorado. Wie hier biovoeding koopt, doet dat vooral omwille van de kwaliteit en de betere smaak van de producten, en voor de gezondheid. Maar Santiago heeft ook een groeiende groep jongeren die vanuit diverse motivaties kiezen om als vegetariër door het leven te gaan en ook zij zoeken hier hun gading. Toch blijft gezonde voeding in Chili ook iets voor de hogere inkomensgroep. De groep boeren die gekozen hebben voor agro-ecologie is beperkt en het verkrijgen van een certificaat erg moeilijk, wat resulteert in dure producten. Toch groeit de agro-ecologische beweging van Chili en daarmee ook de bewustwording bij de consumenten dat het belangrijk is om voor bio te kiezen.

Het grootste deel van de Chileense bioproducten vertrekt vandaag echter nog steeds naar verre buitenlanden. De belangrijkste afzetmarkten voor Chileens bio liggen in Europa, Japan en de VS. Leuk voor de Chileense exportbedrijven, maar de doorsnee Chileen blijft voorlopig op zijn biohonger. Al globaliseert de wereld, als biolandbouw niet gepaard gaat met een rechtvaardigere Noord-Zuidrelatie, blijft het een ver-van-mijn-veld of ver-van-mijn-tafel aangelegenheid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.