Dossier: 

"De Amerikaanse droom is voorbij"

De zeventienjarige Matt Parica is er sinds de eerste dag van het Occupy Wall Street-protest bij. “Ik heb jaren gewacht op een actie als deze waarbij mensen eindelijk een vuist maken tegen de hebzucht”, legt hij uit.

Sinds 17 september pendelt de student tussen Liberty Plaza in het financiële district van Manhattan en Maywood (New Jersey), waar hij bij zijn ouders woont. Hij combineert zijn politiek activisme met muziekstudies aan het Bergen Community College. Zijn vriendin en studiegenote, Mariel Moshiri, vergezelt hem.

Ze vinden net als de andere betogers dat het Amerikaanse politieke systeem corrupt is en de belangen dient van een zeer kleine groep die ongelooflijk rijk is geworden door te speculeren met andermans geld. “De mensen die al het geld bezitten, willen het houden”, verklaart Parica. “En de mensen die alle macht in handen hebben, willen die niet afstaan. Maar dat is onhoudbaar.”

Geen hoop

Hij is bezorgd over de groei van de financiële sector binnen de Amerikaanse economie nu de globalisering en het verhuizen van banen naar lageloonlanden de productie in de VS verder uithollen. “De mensen in Wall Street verdienen geld door te verhandelen, niet door te produceren.”

“Veel van de mensen hier aanwezig zijn arm”, verklaart Moshiri. “Ze hebben geen hoop.”

“De Amerikaanse droom is voorbij”, besluit Parica. “We zijn de eerste generatie jongeren die niet kunnen verwachten dat ze het beter zullen hebben dan hun ouders.”

Lees ook: Woede over hebzucht in Wallstreet neemt toe.

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift