De Arabische cocktail

Jef Lambrecht blijft de omwentelingen in de Arabische wereld op de voet volgen. De Arabische Cocktail is dan ook een nauwkeurig en goed gedocumenteerd verslag van de opstanden in de verschillende landen.

De auteur focust op de belangrijkste momenten. Hij neemt de lezer mee naar het moeras dat Syrië heet. Hij informeert, duidt, analyseert en stelt belangrijke vragen, ook wanneer hij geen antwoorden heeft. Zo vraagt hij bijvoorbeeld of er opzet zat achter de mislukking van de missie van de Arabische Liga in Syrië. En als dat het geval was, wie zat daar achter? Jef Lambrecht heeft zich nooit optimistisch opgesteld tegenover de Arabische Lente. Het is ook niet voor niets dat hij met ‘De dood van de kolonel’ opent. De lente was al lang gesneuveld en één van de sterkste mediataboes, het tonen van iemand in doodsnood, sneuvelde ook. De ex-VRT-journalist is bijzonder kritisch tegenover de media. De focus wordt voor ons bepaald, want als we niet naar Yemen of Bahrein kijken dan komt dat onder meer omdat de grote internationale netwerken bepalen waar de focus ligt. Maar trapt de auteur zelf niet in de val waarvoor hij vaak waarschuwt? Als de Arabische Lente niets voor de vrouw bijgebracht heeft, wie heeft dan beslist dat die Lente voor vrouwenrechten was? En klopt het wel dat de omwentelingen in Syrië en elders het conflict camoufleerden tussen sjiieten en soennieten of tussen Semitische Arabieren en Indo-Europese Perzen. Dat zijn standpunten die een discussie waard zijn maar die niets afdoen aan de kwaliteit van het boek.

De Arabische Cocktail. Van revolutie tot contrarevolutie door Jef Lambrecht is uitgegeven door Van Halewyck. 428 blzn. ISBN 9789461311429

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift