De bonanza van biobrandstoffen

De graanprijzen op de wereldmarkt hebben een absoluut record gebroken en dat is goed nieuws voor de boeren. Vooral de grote landbouwbedrijven en de agrobusiness doen gouden zaken. Het Zwitserse Syngenta, gespecialiseerd in zaden, gewasbescherming en andere landbouwproducten, zag zijn winst vorig jaar met 75 procent stijgen. Ook Cargill, Pioneer en ADM zien hun winstcijfers pijlsnel de hoogte ingaan.
De graanprijzen op de wereldmarkt hebben een absoluut record gebroken en dat is goed nieuws voor de boeren. Voor een ton tarwe, maïs of sojabonen krijgen ze vandaag minstens een kwart meer dan een jaar geleden. Op de Minneapolis Grain Exchange bedraagt de tarweprijs drie keer zoveel als in 1996 en tachtig procent meer dan vorig jaar.
De landbouwbedrijven in de regio van de Great Plains in de VS, met staten als Iowa en Nebraska, maken een ongekende heropleving door, vooral door de boomende productie van maïs, die op veel plaatsen soja heeft vervangen. Volgens de Wall Street Journal lag het totale jaarinkomen in de landbouwsector in de VS de afgelopen tien jaar gemiddeld op 61,1 miljard dollar per jaar. Voor 2008 wordt een stijging met de helft voorspeld.
De hoge graanprijzen zijn het gevolg van een stijgende voedselvraag vanwege China en India, maar ook van de groeiende markt van biobrandstoffen. In de VS is één derde van de maïs bestemd voor de productie van bio-ethanol. Groten der aarde, zoals Microsoft-oprichter Bill Gates, Google-eigenaars Larry Page en Sergej Brin en beursgoeroe George Soros, hebben de voorbije jaren en maanden hun kapitaal geïnvesteerd in de aankoop van grote landerijen of in aandelen van biobrandstofbedrijven. Die bedrijfstak doet het bijzonder goed. Het Zwitserse Syngenta, gespecialiseerd in zaden, gewasbescherming en andere landbouwproducten, zag zijn winst vorig jaar met 75 procent stijgen. Ook Cargill, Pioneer en ADM zien hun winstcijfers pijlsnel de hoogte ingaan. Maar de hausse is geen eenduidig succesverhaal. Er zijn tal van prangende discussiepunten, zoals de vraag of het wel ethisch is eetbare granen te benutten voor brandstof en of het milieu daar wel bij vaart. Maar ook vragen over subsidies voor biobrandstoffen steken de kop op, gezien de gigantische winsten van graanmultinationals. In de VS heeft de Republikeinse presidentskandidaat McCain al sterke kritiek geuit op de ethanolsubsidies; een hervorming van de landbouwsubsidies zit er dan ook aan te komen.
In de EU was Duitsland tot voor kort pionier op het vlak van de productie van biobrandstof. Maar die markt heeft een stevige deuk gekregen omdat de regering-Merkel begin dit jaar de subsidies voor biodiesel ingetrokken heeft. Daardoor is de Duitse biobrandstof nu duurder dan fossiele brandstof. In tegenstelling tot België is het in Duitsland verplicht om vijf procent bij te mengen. Met als gevolg dat de Duitse markt nu overspoeld wordt door goedkopere biodiesel uit de VS, die zonder heffing kan ingevoerd worden. Een evolutie die de Duitse boeren, die op de productie van biobrandstoffen hadden ingezet, de das omdoet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.