De Heerlijke Nieuwe Wereld van Paul Kagame

In het Afrikaanse Gebied van de Grote Meren gonst het van de geruchten over generaal Kayumba Nyamwasa en kolonel Patrick Karegeya, twee vroegere medestanders van Paul Kagame die zich nu tegen hem gekeerd hebben en een nieuwe oorlog zouden voorbereiden. Maar niemand schijnt goed te weten wat het duo echt van plan is. Kayumba en Karegeya spraken exclusief met MO*.

  • CC Meaghan O'Neill Paul Kagame. CC Meaghan O'Neill

In deze reeks leest u in drie delen het gesprek met Kayumba en Karegeya. Het gesprek wordt aangevuld met een reportage over de situatie van de Rwandese vluchtelingen en opposanten in Oeganda en opiniestukken over de situatie geschreven door Guy Poppe en An Ansoms.

Klik door op de foto’s of titels om de artikels te lezen.

“We vochten jarenlang tegen een dictator en brachten een tiran aan de macht”
Kayumba was één van Kagame’s meest succesvolle generaals en hij werd door de troepen geliefd voor zijn milde en openhartige aanpak. Karegeya leidde jarenlang de externe inlichtingendienst van Paul Kagame en stond in Kigali bekend als een erg doortastende en goed ingelichte Bourgondiër die zich in alle milieus thuis voelde. In dit gesprek beschrijven ze hoe ze van medestander uitgroeiden tot tegenstander van Paul Kagame.

“Rwanda is het enige land ter wereld waar de hemel en de hel mekaar raken”
Volgens generaal Kayumba Nyamwasa en Patrick Karegeya is het Rwanda van Kagame niet meer dan een blinkende zeepbel die ieder ogenblik uit mekaar kan spatten. “De machtsbasis van het regime is dermate aan het versmallen dat Kagame momenteel regeert als een regelrechte despoot,” vertelt ons Patrick Karegeya. “De situatie in Rwanda is momenteel erg explosief, er kan van alles gebeuren.”

“Nooit vrede rond Grote Meren zolang Kagame aan de macht is”
Zowel Patrick Karegeya als generaal Kayumba Nyamwasa waren jarenlang betrokken bij het buitenlandse beleid van het Rwandese Patriottisch Front. Karegeya als chef van de buitenlandse inlichtingendienst en Kayumba als topofficier die, samen met andere officieren zoals James Kabarere, de verschillende oorlogen in Congo voorbereidde.

Rwandese vluchtelingen in Oeganda leven in angst
In Oeganda leven ongeveer 200.000. Rwandofonen. De meeste vluchtelingen komen aanvankelijk terecht in drie vluchtelingenkampen in het zuiden van het land. Volgens enkele Rwandese vluchtelingorganisaties komen er dagelijks ook tientallen Rwandese vluchtelingen aan in Kampala. Slechts weinigen worden in Oeganda erkend als politiek vluchteling. “De situatie is rampzalig,” vertelt ons Manzi Mutuyimana die samen met enkele andere vluchtelingen een klein platform opzette om hun landgenoten in Oeganda te helpen.

 

Opinie

Albert Rudatsimburwa: ‘Rwanda staat vandaag veel dichter bij de hemel’
Is het “niet vertelde verhaal van Rwanda” door de ogen van Kayumba en Karegeya een vervuild verhaal? Ja, absoluut. Het feit dat ze deel uitmaakten van een systeem dat ze nu beschuldigen als uitermate slecht, moet op zijn minst argwaan wekken. Het is een verhaal ontdaan van elk feitelijk bewijs, dat de mislukkingen van een systeem – waar ze zelf mee aan hebben gebouwd – aanklaagt. Een minimale kritische blik kan een licht werpen op de redelijkheid van hun beweringen.

Kayumba en Karegeya hebben gelijk, maar zijn ongeloofwaardig
Kayumba en Karegeya zijn geen lieverdjes. Het is ongeloofwaardig dat de ene als stafchef niets afgeweten heeft van het optreden van zijn leger in Congo en de andere als hoofd van de veiligheidsdienst niet op de hoogte was van de behandeling die opposanten, journalisten en kritische geesten te beurt viel. Ze doen ook veel te luchtig over de straffe toeren die Kagame de voorbije achttien jaar uitgehaald heeft.

Het Rwandese wonder en de werkelijkheid
In de discussie over het beleid van Paul Kagame in Rwanda wordt de kritiek op de autoritaire kantjes van het regime meestal tegengesproken met indrukwekkende cijfers over economische groei en vooruitgang. Het probleem, zeg onderzoekster An Ansoms, dat die cijfers niet kloppen met haar onderzoek op het terrein.

Gewapende opstand in Rwanda stuit op njet vanuit Washington
Kris Berwouts is dé expert als het gaat over de rol van het middenveld in het gebied van de Grote Meren. Hij is onder de indruk van het gesprek dat MO* had met de twee Rwandese topdissidenten in Zuid-Afrika, maar hij vindt hun verhaal veel te eenzijdig.

Het Gelijk van de Rwandese Generaals
Er lijken twee Rwanda’s te bestaan: de heerlijke nieruwe wereld van generaal Paul Kagame en het inferno van generaal Kayumba. Onderzoeker Bert Ingelaere stelt, op basis van uitgebreid veldonderzoek in het binnenland: er is slechts één Rwanda. Dat land is wel het voorwerp van steeds mer politieke controverse..

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.