Dossier: 

De bronnen van fortuin

Een analyse van de bron van de rijkdom van de rijkste mensen op deze planeet wijst uit dat vooral de financiële sector rijk maakt, met Wall Street op kop. Miljardairs uit de verschillende continenten halen hun rijkdom ook duidelijk uit andere sectoren, met een groot verschil in het belang van bijvoorbeeld de grondstoffensector in de vier windstreken. En ook illegale praktijken kunnen zeer lucratief zijn, zoals de Mexicaan Joaquin ‘El Chapo’ Guzman ons leert: hij werd miljardair door drugshandel.

  • CC Emmanuel Huybrechts Wall Street is als exponent van de Amerikaanse financiële sector de belangrijkste bron van fortuin van de allerrijksten op aarde. CC Emmanuel Huybrechts

215 miljardairs op de ranglijst van het Amerikaanse blad Forbes, of 1 op 6, maakten hun fortuin in de financiële sector. De grondstoffensector staat op de tweede plaats met 100 superrijken, minder dan de helft van de financiële sector. Verder op de lijst staan distributie, vastgoed en ICT & telecom.

Het gemiddelde fortuin is het grootst in de sectoren ICT & telecom, lifestyle (kleding, cosmetica, luxegoederen) en de financiële sector. Deze sectoren zijn dan ook goed vertegenwoordigd in de top 10 van rijkste personen op aarde. Uit de sector ICT & telecom komen Carlos Slim (#1), Bill Gates (#2, Microsoft) en Larry Elison (#6, Oracle). De sector lifestyle heeft ook drie vertegenwoordigers in de top 10: Bernard Arnault (#4, LVMH), Amancio Ortega (#5, Zara) en Stefan Persson (#8, H&M). De financiële sector levert enkel Warren Buffet (#3) in de top 20.


Het aantal miljardairs per sector. Beweeg over de grafiek voor de exacte cijfers.

Regionale verschillen

Het belang van de verschillende sectoren is niet overal ter wereld dezelfde. Onderstaande grafieken tonen aan dat er opvallende regionale verschillen zijn.

Kies een regio om de bronnen van rijkdom van de allerrijksten in die regio weer te geven. Beweeg over de grafiek voor de exacte cijfers (in miljard euro).

De financiële sector, die de meeste miljardairs levert, is vooral in de Verenigde Staten heel belangrijk. Meer dan de helft van de rijken uit de financiële sector is Amerikaan. De miljardairs die hun fortuin maakten op Wall Street en de andere Amerikaanse beurzen vertegenwoordigen bijna 1 op 10 van alle personen op de Forbeslijst.

In de grondstoffensector gaat Oost-Europa aan de leiding. De helft van de 100 rijken uit deze sector komen uit Europa, waarvan 32 uit Oost-Europa (Rusland, Oekraïne en Kazachstan). Met de Russische Belg Patok Chodiev erbij (die als Oezbeek in 1997 de Belgische nationaliteit verwierf) komt dit aantal op 33 of 1 op 3 van de miljardairs die rijk werden met grondstoffen.

Het cliché van de rijke oliebaron in het Midden-Oosten wordt ontkracht: maar 1 van de 30 miljardairs uit het Midden-Oosten haalde zijn fortuin rechtstreeks uit olie. De fortuinen in het Midden-Oosten werden vooral gemaakt in de financiële sector en naast energie ook in de bouw, vastgoed en telecom.

De grondstoffenrijke contintenten Afrika en Latijns-Amerika leveren maar 8 van de 100 miljardairs uit de grondstoffensector, afkomstig uit Brazilië, Chili, Mexico en Zuid-Afrika. Een indicatie dat de winsten op het ontginnen van de Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse grondstoffen voornamelijk naar andere continenten vloeien.

Fossiele energie

Als het op fortuinen verdienen aankomt, staat de fossiele energie nog mijlenver voorop op hernieuwbare energie. 74 miljardairs komen uit de energiesector, waarvan 71 hun fortuin maakten met fossiele brandstoffen (steenkool, gas en olie). 2 Chinezen werden rijk met het produceren van zonnecellen, 1 Duitser maakte fortuin met windenergie.

Verder valt het op dat van de 15 rijken uit de energiesector binnen de top 200 van de Forbeslijst er 10 uit Rusland komen, waarvan er 8 rijk werden met olie.

Azië versus het Westen

De rijkdom vergaard in Azië kent andere bronnen dan in de Europa en Noord-Amerika. In Azië is de financiële sector van veel minder belang: nog geen vijf procent van de vergaarde rijkdom in Azië heeft de financiële wereld als bron, tegenover bijna een kwart in Noord-Amerika. De sectoren technologie, farma & petrochemie en vastgoed zijn in Azië veel belangrijker.

Het lagere aandeel van rijkdom vergaard in de financiële sector kan een deel van de sterkere relatieve groei van het aantal Aziatische miljardairs verklaren (zie ook Nieuwe economische grootmachten generen nieuwe superrijken). Terwijl de Europese en Noord-Amerikaanse fortuinen werden aangetast door lage beurskoersen ten gevolge van de financieel-economische crisis, was dit minder het geval voor de Aziatische fortuinen.

Drugs

De Mexicaan Joaquin ‘El Chapo’ Guzman Loera zorgt voor de opvallendste bron van rijkdom: als chef van het Sinaloadrugskartel staat hij in voor een kwart van de drugstrafiek van Mexico naar de Verenigde Staten (zie ook De nieuwe rijken uit het Zuiden, verschijnt 13/4). ‘El Chapo’ Guzman is niet de eerste drugsbaron die de lijst van Forbes haalt: de Colombiaan Pablo Escobar ging hem voor in 1989.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3146   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift