De burgemeester van Bergrivier

Sammy Claasens is burgemeester van Bergrivier, een district op zowat 150 kilometer van Kaapstad. Onder andere de dorpen Velddrif en Porteville vallen onder zijn bevoegdheid. Die twee gemeenten hebben zusterbanden met respectievelijk Wortegem-Petegem en Maarkedal.
De banden met de Vlaamse gemeenten moeten bijgesteld worden, vindt Claasens. ‘We hebben behoefte aan verzusteringen die leiden tot handelsovereenkomsten, want de regio lijdt onder een enorme werkloosheid die we dringend moeten aanpakken.’ Volgens de burgemeester kan hij voor een echt economisch groeiprogramma niet rekenen op de nationale regering, en is er daarom ook steeds minder ruimte voor internationale relaties als die niet vertaald worden in harde economische samenwerking.
‘Volgens een rapport van de Zuid-Afrikaanse kerken leeft meer dan de helft van de Zuid-Afrikanen onder de armoedegrens. Veel mensen gaan slapen zonder eten, kinderen gaan naar school zonder eten en velen zijn afhankelijk van een staatstoelage. Het lijkt erop dat we meer en meer verarmen.’ Ook in Bergrivier overleven de meeste inwoners in de sociale en economische marge. Toch weten ze verdomd goed wat er zich in het land en in hun omgeving afspeelt, vindt Claasens.
‘Ik vroeg onlangs aan iemand op een boerderij of hij geregistreerd was om te gaan stemmen. Hij antwoordde dat hij in 1994 wel was gaan stemmen –omdat  hem een koelkast beloofd was– maar dat hij dat in 2009 niet van plan was. “Wil je soms dat ik stem voor Zuma, die zegt dat een douche je beschermt tegen hiv/aids? Zuma doet er alles aan om maar niet voor de rechtbank te moeten verschijnen maar toen ik dronken was, belandde ik wel meteen in de gevangenis. Ik stem niet meer want de corruptie in dit land is te groot geworden.”’
De politieke storm binnen het African National Congress –na het afzetten van president Thabo Mbeki en het oprichten van een nieuwe partij door een aantal ANC-dissidenten– laat zich ook voelen in het politieke landschap van Bergrivier. Sammy Claasens vindt dat een positieve zaak, want een partij die keer op keer de absolute meerderheid haalt, wordt vanzelf corrupt. ‘Volgens Jacob Zuma is er helemaal geen crisis in het ANC, maar dan kan hij net zo goed zeggen dat één plus één gelijk is aan drie. Er ontstaat een nieuwe politieke cultuur en het buitenland moet die verandering steunen en ons de gelegenheid geven onze democratie te verdiepen.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift