De Correaanse Revolutie in Ecuador

Op 17 februari trekken de Ecuadoranen naar de stembus om een president en parlement te kiezen. Grootste kanshebber is zittend president Rafael Correa, die sinds 2007 aan de macht is. In de peilingen krijgt hij tussen de 40 en de 55 procent van de stemmen.

  • CC Presidencia de la República del Ecuador President Correa. CC Presidencia de la República del Ecuador

Kiezen voor Correa en zijn Alianza País betekent kiezen voor een consolidatie van de “burgerrevolutie”. In de afgelopen jaren heeft Correa vooral werk gemaakt van het verstevigen van de staat. Infrastructuur, instellingen en dienstverlening tot in de verste uithoeken van het land –dat is het grootste verschil ten aanzien van de neoliberale koers van de vorige regimes. Correa kreeg hiervoor aanvankelijk ook massaal de steun van de bevolking. Die kalft intussen echter af bij ondernemers, sociale bewegingen en burgers de zich door de hervormingen geviseerd voelen. De afgelopen twee jaar heeft Ecuador talloze sociale conflicten gekend met inheemsen-, milieu- en mensenrechtenorganisaties, met de media- en onderwijssector, maar ook met de linkse politieke partijen MPD en Pachakutik. Zij vinden Correa autoritair, intolerant en ondemocratisch.

Ter linkerzijde is Alberto Acosta zonder twijfel de populairste kandidaat. Acosta, een linkse economist, was medestander van Correa vanaf het eerste uur. Hij was aanvankelijk zijn minister van Energie en Mijnbouw en nadien voorzitter van de grondwetgevende vergadering. Die schreef in 2008 de nieuwe grondwet van Montecristi. Acosta’s kritiek op de regering-Correa is dat die te ver is afgeweken van de grondwet, onder meer wat betreft de herverdeling van grond, de privatisering van water en het milieubeleid. Zijn partij is voorstander van een sterke staat, maar met een grotere democratisering van de instellingen. Hij wil meer participatie van de sociale sectoren die nu door de regering als vijanden worden beschouwd.

Ter rechterzijde zijn de twee kanshebbers de populistische ex-president Lucio Gutiérrez en de bankier Guillermo Lasso. Die laatste wil de invloed van de staat en de overheidsuitgaven terugschroeven. Gutiérrez won in 2002 de verkiezingen maar werd in 2005 ten val gebracht. Hij rekent op de steun van kmo’s en familiebedrijfjes –gefrustreerd over de regelgeving van het nieuwe beleid– en op zijn achterban bij een deel van de inheemsen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.