De dokter is ontvoerd

Pakistaanse artsen voelen zich niet veilig nu al 45 van hun collega-gezondheidswerkers ontvoerd werden voor losgeld. De politie vermoedt dat bendes in opdracht van de Taliban achter de ontvoeringen zitten.

  • Ashfaq Yusufzai/IPS. Collega's van de ontvoerde arts Amjad Taqweem leggen het werk neer uit ongenoegen over hun veiligheidssituatie. Ashfaq Yusufzai/IPS.

Het probleem van de ontvoeringen situeert zich in ziekenhuizen in de Pakistaanse provincies Khyber Pakhtunkhwa en Balochistan, goed voor 32 miljoen mensen in een land van 185 miljoen inwoners.

“De golf van ontvoeringen onder artsen is een probleem voor de gezondheidszorg”, zegt Shah Sawar, voorzitter van de Provinciale Artsenassociatie (PDA).

Deze dokters werken overdag meestal in overheidsziekenhuizen en houden er ’s avonds nog een eigen praktijk op na. Ze verdienen goed geld en dat is waar het de ontvoerders om te doen is: losgeld.

Verdwenen reumatoloog

Het feit dat sommige patiënten hun arts niet op de vertrouwde plek aantreffen, is slechts een van de uitdagingen waar het land vandaag mee geconfronteerd wordt. Ook het terrorisme, de etnische conflicten en de sektarische verdeeldheid blijven voor problemen zorgen.

Dat artsen het werk nu neerleggen omdat ze eisen dat de overheid ingrijpt of omdat sommigen van hen gewoon wegtrekken naar veiliger oorden, is een zoveelste tegenslag voor de Pakistaanse bevolking.

Dokters in Khyber Pakhtunkhwa staken immers al sinds 3 december, de dag dat hun collega Amjad Taqweem verdween. De reumatoloog was de 12e in rij om ontvoerd te worden in deze regio dit jaar.

Het ziekenhuis in Peshawar waaraan hij verbonden is, is al meer dan tien dagen gesloten. Normaal ontvangt het 5000 patiënten per dag en zijn er 500 specialisten aan het werk.

“Het laatste wat de artsen willen is de patiënten in problemen brengen, maar dit is de enige manier om de regering onder druk te zetten”, zegt Sawar.

Volgens hem hebben de laatste zes maanden al 20 specialisten uit de provincie Khyber Pakhtunkhwa de regio verlaten om naar de hoofdstad Islamabad of het buitenland te trekken. Onder hen zijn er kinderartsen, chirurgen en psychiaters.

Forse bedragen

De politie vermoedt dat de bendes die de ontvoeringen organiseren opereren in opdracht van de Pakistaanse tak van de Taliban.

“Artsen kidnappen levert niet alleen forse bedragen op voor de Taliban, het zet mensen ook zonder gezondheidszorg”, zegt politieagent Abidullah Shah. Hij noemt als voorbeeld het geval van Manzoor Ahmed, een arts die Canada had verlaten om opnieuw in zijn geboorteland aan de slag te gaan. Hij werd in mei van dit jaar ontvoerd en weer vrijgelaten na de betaling van een som losgeld ter waarde van 100.000 dollar.

“De dag na zijn vrijlating, zat hij alweer op het vliegtuig naar Canada”, zegt Shah. “Honderden van zijn patiënten bleven in de kou staan”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.