De echte dreigingen

‘Het is opmerkelijk hoe de Amerikaanse regering in staat was het terrorisme voor te stellen als de grootste bedreiging voor de veiligheid.’ De Oxford Research Group (ORG), een gerenommeerde onafhankelijke Britse denktank, gelooft niet in de War on Terror, die volgens hen meer dringende gevaren verdoezelt.
Volgens de ORG bestaan de échte gevaren uit vier trends. Eén: de klimaatverandering die in tropische regio’s voor nog minder neerslag zal zorgen, met voedselschaarste en migratiegolven tot gevolg. Twee: de schaarste aan natuurlijke rijkdommen. Fossiele brandstoffen zijn nu al voorwerp van discussies tussen staten. Uit het pleidooi voor een versnelde omschakeling naar duurzame energie zouden grootverbruikers VS en China lessen kunnen trekken.
Drie: de almaar breder wordende kloof tussen arm en rijk. De arme meerderheid van de wereldbevolking wordt buitenspel gezet omdat Noord-Amerika en Europa volgens de auteurs hun dominantie in de wereld op alle vlakken in stand trachten te houden. Vier: de wereldwijde militarisering die nefast is voor een stabiele wereldorde. We zijn volgens de auteurs goed op weg de controle te verliezen over de proliferatie van massavernietigingswapens. Een nieuwe (kern)wapenwedloop lijkt onvermijdelijk, als het al niet te laat is.
Als het opzet van de auteurs was om een exhaustieve analyse te maken van de dreigingen, zijn ze daar allerminst in geslaagd. In hun bedoeling inzicht te verschaffen in een aantal complexe thema’s des te meer. Een zoveelste kritisch werk voor het Amerikaans buitenlands beleid, en voor de zoveelste keer lijkt de waarhijd niet in Washington te vinden.
Het kleine boek over de grote bedreigingen voor onze wereld door Chris Abbot, Paul Rogers en John Sloboda is uitgegeven door A.W. Bruna. 167 blzn. ISBN: 978 90 229 9362 0

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.