De economie van goed en kwaad

Goede boeken bundelen informatie tot inzicht in de trends die de wereld gestalte geven. Uitzonderlijke boeken openen gewoon een heel nieuwe wereld van kijken naar dagelijkse informatie en analyses. Tomas Sedlaceks Economie van goed en kwaad is zo een boek uit de duizend.

De Tsjechische econoom gaat ervan uit dat economie als wetenschap een verhaal is om het handelen van mensen te duiden en te richten. De wiskundige modellen van de hedendaagse economie zijn niet exacter of betrouwbaarder dan de mythes uit Sumerië of Palestina, zegt hij (zie ook het interview met de auteur.

In zijn vuistdikke studie levert de auteur op zowat elke bladzijde nieuwe informatie of een nieuw inzicht in oude geschriften of recente ontwikkelingen. Van de verschillende visies op beschaving en paradijs in de Gilgalmesj en de Thora (waarbij de eerste een stedelijk visioen neerzet, terwijl de tweede uitdrukkelijk kiest voor een rurale utopie), over de Griekse filosofenstrijd tussen stoïcijnen en hedonisten, de ascese van Augustinus en de aardsheid van Thomas Van Aqiono, een nieuwe lezing van Wealth of Nations van Adam Smith, de filosofische wortels van de consumptie-economie en de economie van het begeren… Sedlacek opereert buiten de mainstream economische wetenschap en daarom kan hij net zo veel licht werpen op de aannames en verborgen agenda’s van die wetenschap.

De economie van goed en kwaad door Tomas Sedlacek is uitgegeven door Scriptum. 407 blzn. ISBN 978 90 5594 766 9

EXCLUSIEVE KORTING VOOR MO*LEZERS
MO*lezers krijgen een exclusieve korting van € 2,5 bij aankoop van elk gerecenseerd boek in volgende boekhandels: De Groene Waterman (Antwerpen), De Reyghere (Brugge) en de Acco boekhandels van Gent, Antwerpen en Leuven. Print deze recensie af en geef de print af  bij aankoop van het boek. De korting  is 2 maanden geldig na publicatie van deze recensie (zie datum bovenaan).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur