De economische wereldorde van morgen

In 2003 deed de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs een spraakmakende voorspelling: in 2050 zouden Brazilië, Rusland, India en China — samen de BRICs genoemd — zodanig gegroeid zijn dat hun economieën veel van de ontwikkelde landen voorbijgestoken hebben. Vandaag, nog geen tien jaar later, blijkt deze transformatie van de economische wereldorde zich sneller dan verwacht te voltrekken en steken ook heel wat andere opkomende economieën hun neus aan het venster. De vraag luidt niet langer of, maar wel wanneer de westerse dominantie van de wereldeconomie doorbroken wordt.

  • CC tyler_haglund Het containerschip Anna Maersk in de diepzeehaven van Shanghai. Sinds enkele jaren is Shanghai de grootste haven ter wereld, een illustratie van het verschuivende wereldwijde economische zwaartepunt. CC tyler_haglund

In deze vierdelige serie, onderdeel van de reeks Shifting Powers op MO.be, bekijken we hoe het economische zwaartepunt van de wereld zich van West naar Oost (en ook wat richting Zuid) en van de Atlantische naar de Stille Oceaan verplaatst. Hoever is dit zwaartepunt al opgeschoven? En hoe snel verplaatst het zich?

Klik op de foto’s of de titeltjes hieronder om de verschillende delen van deze serie te lezen.

Hoe de BRICs ontloken
Het acroniem ‘BRIC’ werd in 2001 bedacht door Jim O’Neill, onderzoeker van de zakenbank Goldman Sachs. Twee jaar later gebruikte de invloedrijke financiële instelling de term voor het eerst in ‘Dreaming with BRICs: the path to 2050’. In dit rapport stond te lezen dat indien er zich geen ontwrichtende situaties voordeden, de BRIC-economieën in minder dan veertig jaar tijd een grotere economische macht zouden vormen dan de G6 van rijke geïndustrialiseerde landen, te weten de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Japan.

De BRICs nemen het roer over
Aan alle goede dingen komt een einde en de vraag is dus gerechtvaardigd of het succesverhaal van de groeilanden zich de komende jaren onverdroten zal voortzetten. Hier en daar wordt geïnsinueerd dat het tijdperk van de BRICs definitief ten einde loopt, maar volgens heel wat economen blijft het groeipotentieel van de opkomende markten groot. Aangenomen wordt dat de BRIC-economieën ook in de komende jaren zullen blijven groeien, zij het wel aan een afgezwakt tempo. Vooral de bevolkingstoename die — zeker in India en China — enorm blijft en de snelle opmars van een koopkrachtige middenklasse, bieden een veelbelovende basis voor verdere groei.

Na de BRICs: de Next Eleven
Tien jaar na de lancering van het acroniem ‘BRIC’ is duidelijk dat de economische wereldmacht zicht sneller dan verwacht naar de vier traditionele groeilanden — Brazilië, Rusland, India en China — verschuift. Maar er is meer. Niet alleen de BRICs sturen de aardverschuivingen in het economische landschap: ook andere opkomende economieën steken de neus aan het venster en worden in de toekomst zelfs de grootste aandrijvers van de mondiale economische groei.

De economische wereldorde van morgen in kaart
Om de tektonische verschuivingen in het mondiale economische landschap te verduidelijken, brengt MO.be de toekomstige leiders van de wereldeconomie voor u in kaart. De BRIC-landen maken daar onmiskenbaar deel van uit: Brazilië, Rusland, China en India. Ook Zuid-Afrika, dat in 2011 tot het samenwerkingsverband van groeilanden toetrad, hoort hierbij. Verder brengen we ook de voorhoede van de ‘Next Eleven’, de elf opkomende economieën die een goede kans maken om de BRICS op te volgen, in kaart: Indonesië, Turkije en Mexico.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.