De een zijn dood is de ander zijn brood

De oorlog tegen en bezetting van Irak hebben tienduizenden mensenlevens gekost en de trotse Arabische natie virtueel vernietigd, maar de private veiligheidsbedrijven –huurlingen die allerlei militaire en beveiligingstaken uitvoeren voor het leger– hoor je niet klagen.
Volgens het magazine Newsweek spendeerde het Pentagon in Irak van 2003 tot 2007 niet minder dan tien miljard euro aan huurlingenopdrachten. Recentere cijfers zijn blijkbaar niet beschikbaar, maar het is wel duidelijk dat er vandaag veel meer huurlingen actief zijn in Irak dan in de eerste periode van de oorlog. Het zouden er zo’n 11.000 zijn. En met de beloofde “terugtrekking” van het Amerikaanse leger zijn de vooruitzichten voor de zware jongens nog beter.
Ook Afghanistan, waar nochtans meer dan 140.000 westerse soldaten actief zijn in de uitzichtloze oorlog, biedt florissante marktvooruitzichten. Het vroegere Blackwater, nu herdoopt tot Xe Services, haalde afgelopen zomer bijvoorbeeld een contract binnen ter waarde van 100 miljoen dollar om een jaar lang de Amerikaanse consulaten in Herat en Mazar-e-Sharif te beveiligen. Blackwater werd in 2007 uit Irak gegooid nadat zijn werknemers betrokken geraakten bij een schietincident in Bagdad waarbij zeventien burgers omkwamen. Maar hun Afghanistan-offerte was zo voordelig dat de CIA niet anders kon dan haar kiezen, verduidelijkte grote baas Leon Panetta eind juni op ABC News. Intussen aanvaardde Xe Services ook een boete voor een aantal misstappen, waardoor de weg vrijgemaakt is om ook in Irak opnieuw aan de slag te gaan.
De War on Terror, die zo niet meer genoemd mag worden maar nog wel steeds doorgaat, zorgt ook in de Verenigde Staten zelf voor werkgelegenheid. Eind juli publiceerde de krant The Washington Post een serie onderzoeksartikels over de veiligheidsindustrie die sinds 11 september 2001 gegroeid is.
Enkele cijfers die we overnemen van de Post. 1271 overheidsorganisaties en 1931 privébedrijven zijn actief in programma’s van antiterrorisme, nationale veiligheid en inlichtingenwerk. Ze doen dat van op 10.000 verschillende locaties in de VS. Veel werk gebeurt dubbel: niet minder dan 51 overheidsorganisaties of militaire structuren houden de financiële stromen van en naar terroristische organisaties in de gaten, vanuit 15 verschillende Amerikaanse steden.
Zo’n 854.000 mensen zijn gescreend en goed bevonden voor top secret werk. Sinds 9/11 zijn in Washington en omgeving 33 gebouwencomplexen voor ultrageheim inlichtingenwerk gebouwd of onder constructie. Dat is goed voor 1,6 miljoen vierkante meter kantoorruimte. De hele industrie publiceert jaarlijks zo’n 50.000 analyserapporten over gescreende conversaties en documenten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.