De ergste plaatsen om vluchteling te zijn

Gaza, Zuid-Afrika en Thailand horen tot de ergste plaatsen ter wereld om vluchteling te zijn. Dat blijkt uit de laatste jaarlijkse World Refugee Survey van het Amerikaanse Comité voor Vluchtelingen en Immigranten (USCRI).
De resultaten komen er net voor Wereldvluchtelingendag morgen (vrijdag). Het totale aantal vluchtelingen is volgens het USCRI licht gedaald tegenover vorig jaar, van 14 miljoen naar 13,6 miljoen. Meer dan acht miljoen vluchtelingen zitten vast in kampen.
De grootste groep vluchtelingen bestaat uit 3,26 miljoen Palestijnen die al zestig jaar lang “bewaard” worden in verschillende landen in het Midden-Oosten en in kampen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Het rapport noemt Gaza een van de ergste plaatsen ter wereld, vooral in de nasleep van de Israëlische militaire campagne die begon in december vorig jaar.
De op een na grootste groep bestaat uit de bijna drie miljoen Afghaanse vluchtelingen die voornamelijk in Iran en Pakistan terechtgekomen zijn. Tegelijk heeft het Pakistaanse militaire offensief in de grensgebieden ervoor gezorgd dat duizenden Pakistanen de grens met Afghanistan zijn overgestoken. Het USCRI wijst er ook op dat het voorbije jaar bijna een kwart miljoen Afghanen zijn teruggekeerd.
De derde groep bestaat uit Irakezen. Bijna twee miljoen Iraakse vluchtelingen leven in het buitenland, voor het overgrote deel in Syrië, Jordanië en Libanon. Nu het geweld in het land verminderd is, droogt de vluchtelingenstroom stilaan op en beginnen Iraakse vluchtelingen schoorvoetend terug te keren.
Ook in de rest van de wereld leven honderdduizenden vluchtelingen. In Thailand en Bangladesh verblijven ongeveer 800.000 vluchtelingen uit Birma. Tachtigduizend Somaliërs leven in Kenia en Jemen. Ook in Soedan, Colombia en de Democratische Republiek Congo zijn honderdduizenden mensen op de vlucht.

Ergste plaatsen


Naast Gaza noemt het rapport ook Zuid-Afrika en Thailand als de ergste plaatsen ter wereld voor vluchtelingen. Zuid-Afrika was getuige van een golf van xenofoob geweld waarbij bendes uit de sloppenwijken buitenlanders aanvielen en tienduizenden ingeweken vluchtelingen opnieuw verjoegen, vooral richting Zambia.
Thailand scoort vooral slecht door de behandeling van de Rohingya’s, die in gammele bootjes terug in open zee werden gesleept door de Thaise marine om te vermijden dat ze aan land zouden komen.
Andere landen met een slecht rapport waren Kenia, Malaisië, Egypte en Turkije. In Turkije kwamen vier Iraakse vluchtelingen om toen ze verplicht werden om een rivier weer over te zwemmen richting Irak.

Gastvrij


De landen die veel beter scoren wat het betreft de goede opvang van vluchtelingen zijn Brazilië, Ecuador en Costa Rica. Brazilië heeft asiel gegeven aan Palestijnen die gevlucht zijn uit Irak, terwijl Ecuador een registratieprogramma opzette voor tienduizenden Colombiaanse vluchtelingen.
Opvallend is dat de armste landen ter wereld vaak ook de grootste groepen vluchtelingen moeten opvangen. In Tsjaad, een van de minst ontwikkelde landen ter wereld, leven 268.000 vluchtelingen, terwijl Soedan 175.800 vluchtelingen opvangt.
Landen met een bruto binnenlands product van minder dan tweeduizend dollar per inwoner vangen bijna twee derde van alle vluchtelingen ter wereld op.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.