De fietsende Hollander op ontwikkelingsmissie

Met het Bicycle Partnership Program gebruikt Nederland zijn fietskennis om de levenskwaliteit in steden in ontwikkelingslanden te verbeteren. De organiserende stichting Interface for Cycling Expertise (I-CE) wil steden bewust maken van de behoeften van fietsers.
  • I-CE I-CE
Tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika bijvoorbeeld zorgde I-CE in Kaapstad voor fietsvoorzieningen naar en bij de stadia. Volgens Tom Godefrooij, die de onderhandelingen met steden coördineert, tekent de organisatie ook een fietsplan uit voor het WK 2014 en de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro.
I-CE leidt lokale beleidsmakers op om fietsers in te passen in het straatbeeld. Het stelt ook handboeken op voor fietsvriendelijke stedelijke planning en helpt middenveldorganisaties om druk uit te oefenen op overheden. Prominente Nederlanders worden ingeschakeld in als “fietsambassadeurs”. I-CE wil met een grotere fietsmobiliteit bijdragen tot een verbetering van de luchtkwaliteit, het verminderen van de armoede –twee Millenniumdoelen– en leefbare steden. De stichting concentreert zich op Afrika, Azië en Latijns-Amerika en werkt daarbij samen met regionale initiatieven, zoals het Zuivere Lucht Initiatief in Aziatische Steden.
Tom Godefrooij vindt dat fietsen meer moet worden opgenomen in de internationale klimaatstrategie. ‘De nadruk ligt nu te veel op technologische vernieuwingen zoals elektrische auto’s. Maar een fietsbeleid is gemakkelijker in te voeren en werpt meteen resultaten af.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift