De grote leugen van ontwikkelingssamenwerking

In Nederland en België staat ontwikkelingssamenwerking hoog in het vaandel. Regeringsleiders spreken met trots over de omvang van de ontwikkelingshulp. En vele grote en kleine organisaties ondernemen activiteiten in of voor ontwikkelingslanden. Dat enthousiasme verdoezelt dat wij, de goede gevers, in feite nemers zijn.
Er wordt door de Belgen en de Nederlanders veel meer uit de ontwikkelingslanden gehaald dan gebracht. Ontwikkelingssamenwerking is in structurele zin een voortdurend herhaalde leugen geworden. Daarmee is het ook een belemmering voor het zicht op wat er werkelijk aan de hand is, en welke onze medeverantwoordelijkheid is.
Het is tijd te stoppen met al die liefdadigheid, en voorrang te geven aan de aanpak van de structurele oorzaken van al die armoede, ongelijkheid en ecocide. We moeten vragen durven stellen over onze eigen welvaart. Zijn wij er sinds 1979 veel gelukkiger op geworden?

Een uitgebreid pleidooi van Lou Keune en Francine Mestrum voor een andere benadering van ontwikkelingssamenwerking is te vinden op http://www.globalternatives.nl/leugenosm.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2388  proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift