De Gucht bezoekt buurlanden van Darfoer

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) is vandaag (25 februari) aangekomen in Sirte, een belangrijk administratieve stad in Libië. Als het meezit, krijgt hij er maandagnamiddag president Kadafi te zien. Dinsdag en woensdag bezoekt De Gucht ook nog buurland Tsjaad. Donderdag heeft hij ontmoetingen gepland in de Centraal-Afrikaanse Republiek.
  • Stefaan Anrys De Gucht is aangekomen in Sirte, een belangrijk administratieve stad in Libi Stefaan Anrys
Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek grenzen aan de Soedanese regio Darfoer, waar sinds 2003 opnieuw een bloedige oorlog woedt. De zending van een Belgisch contingent militairen, ter bescherming van Soedanese vluchtelingen, is dan ook dé hoofdreden van het Belgische regeringsbezoek.

Op thee bij Kadafi?


Libië stond decennialang onder een internationaal embargo, onder meer wegens zijn aandeel in terreuraanslagen als die in Lockerbie. Vanaf 1999 werden de internationale sancties echter afgebouwd. Libië schopte het in januari dit jaar zelfs tot voorzitter van de VN-Veiligheidsraad. Het Noord-Afrikaanse land speelt door zijn ligging aan de Middellandse Zee een belangrijke rol in het bewaken van Europa’s buitengrenzen.

Vluchtelingen uit Darfoer


Later deze week vliegt De Gucht naar Tsjaad en naar de Centraal-Afrikaanse Republiek. Beide landen grenzen aan de conflictueuze provincie Darfoer.
België beloofde vorige week één militair piloot en - voor de duur van één jaar - gemiddeld 70 militairen om de EUFOR-missie, de vredesmacht van de Europese Unie, te versterken.
Eufor moet de vluchtelingenkampen bewaken, waar Soedanezen hun toevlucht zoeken. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn er sinds 8 februari opnieuw 10.000 Soedanezen de Tsjadische grens overgestoken. De regering in N’Djamena weigert echter de nieuwkomers te verplaatsen naar kampen landinwaarts, weg van de gevaarlijke grens.

‘Onze jongens in Tsjaad’


De Gucht heeft woensdag een ontmoeting gepland met brigadegeneraal Ganascia van Eufor en zal ook een vluchtelingenkamp bezoeken. Van de Belgische militairen, zijn er voorlopig nog amper vier ter plekke. Zij moeten het terrein voorbereiden voor de komst van zo’n 130 militairen, die in een eerste fase worden ontplooid.

Ontvoeringen en verdwijningen


Maar het Belgisch contingent komt op een wel heel woelig ogenblik in de Tsjadische politiek. President Idriss Déby Itno, die zich volgens critici te lang aan de macht vastklampt, kreeg eerder deze maand een coup te verwerken  en kon enkel met Franse steun in het zadel blijven.
Tijdens de noodtoestand die Déby daarna uitriep, werden drie belangrijke opposanten hardhandig opgepakt. Van twee is nog altijd geen teken van leven, ook al zegt het regime dat oppositieleider Yorongar Ngarlejey, alweer “gesignaleerd” is. De Gucht zou tijdens een ontmoeting in Brussel met zijn Tsjadische collega de kwestie hebben aangekaart, maar vraag is of hij Déby openlijk de les zal lezen.

Uitstaande schuld


Net als Frankrijk, was België vorig jaar ‘betrokken’ in de onverkwikkelijke affaire rond l’Arche de Zoé. Die organisatie zou 103 Tsjadische “wezen” overvliegen voor adoptie, maar na onderzoek bleken de kinderen nog degelijk natuurlijke ouders te hebben. Naast Fransen, werd ook de Belgische piloot  Jacques Wilmart in Tsjaad opgesloten. Na intensieve onderhandelingen, wist Buitenlandse Zaken Wilmart eind vorig jaar vrij te krijgen.
De Fransen kwamen ook vrij, maar moeten hun straf in Frankrijk wel nog uitzitten. Alleen Déby kan ze gratie verlenen en misschien verklaart ook dat waarom Frankrijk Déby’s aanpak van de recente rebellie niet heel streng veroordeelt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.