De keukenrevolutie in Ecuador

Zestig procent van de bevolking in de Ecuadoraanse provincie Chimborazo lijdt aan aandoeningen van de ademhalingswegen. Een eenvoudig project voor houtkachels heeft daar verandering in gebracht.
De provincie Chimborazo, in het hart van Ecuador, behoort tot de armste regio’s van het land. Het platteland is er vooral bevolkt door arme boerengezinnen, wiens eigendom meestal beperkt is tot een schamel huisje of hut en een klein stukje grond, op een hoogte van 2500 tot 3000 meter. Koken gebeurt er traditioneel op een open houtvuur, wat een nefaste impact heeft op de gezondheid van de gezinsleden. Zestig procent van de bevolking lijdt aan aandoeningen van de ademhalingswegen. Tijd om daar iets aan te doen. In 2008 startte het ministerie van Gezondheid met de steun van de Europese Unie het project Gezonde Families. De spil van het project zijn eenvoudige houtkacheltjes met een metalen buis die de rook naar buiten leidt. De kacheltjes, die de open houtvuren vervangen, zijn gemaakt  van bakstenen en een gietijzeren afdekplaat en vragen niet meer dan vier werkdagen om te installeren. De kachel kan uitgebreid worden met een aanrecht, al dan niet met een kraantje voor stromend water. Sommige gezinnen willen daarbij ook de aangestampte aarde vervangen door een echte vloer. In verschillende huisjes wordt er ook een ecologisch dak aangelegd, met daarin een plastic plaat die tegelijk daglicht doorlaat, zodat het interieur van het huisje drastisch verandert.

Het project wordt geleid vanuit het Centrum voor Technologie-overdracht in El Troje, bij Riobamba. Behalve de kacheltjes en de daken installeert de ploeg van El Troje ook composttoiletten, waterfilters –die het water zuiveren via verschillende lagen biozand–, afwateringssystemen voor de moestuin en rietvelden voor waterzuivering. In El Troje werken Fausto Moreno en zijn vrouw Cumanda samen met de Belgische missiezuster Magriet Wouters. Hun ploeg verzorgde installaties voor meer dan tachtig gezinnen. In totaal kregen in Chimborazo meer dan tweehonderd gezinnen zo’n kachel.
De Europese Unie subsidieerde het project met 70.000 euro. Het initiatief brengt niet alleen een revolutie in de hygiëne en de dagelijkse keukenactiviteiten. Het betekent ook een veel efficiënter gebruik van het hout en een drastische daling van de CO2-uitstoot.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.