"De mens verandert het karakter van het globale watersysteem"

Water is leven. Maar een gebrek aan inzicht over de rol van bomen, planten en andere levende wezens in het waarborgen van voldoende drinkwater, zet het ecosysteem onder druk.

  • CC NASA's Marshall Space Flight Center De Grote Meren in Noord-Amerika met weerkaatsend zonlicht. CC NASA's Marshall Space Flight Center

Deze week ontmoeten experten van over de hele wereld elkaar op een conferentie in Bonn (Duitsland).

Onwetendheid resulteert in de vernietiging van waterrijke gebieden die water zuiveren en overstromingen tegengaan, zo waarschuwen wetenschappers en organisaties. Ook het toenemende waterverbruik, de verzwakking van de ecosystemen en de rol van de klimaatverandering worden op de conferentie behandeld.

Wereldwijd hebben politici en andere beleidsvoerders beslissingen genomen die gebaseerd zijn op economische belangen en kortetermijnvisies, zonder rekening te houden met de impact ervan op het milieu, vindt Anik Bhaduri van het Duitse onderzoeksinstituut Global Water System Project (GWSP). “De mens verandert in belangrijke mate het karakter van het globale watersysteem door onvoldoende kennis en inzicht over de gevolgen daarvan.”

Lange lijst

De lijst van menselijke impact op het water in de wereld is lang. “We hebben processen zoals erosie versneld, we hebben niet kunnen voorkomen dat toepassingen met stikstof de grond- en oppervlaktewater vervuilden en we hebben rivieren leeggepompt voor menselijk gebruik”, zegt Bhaduri.

Gemiddeld heeft de mens een dam per dag gebouwd gedurende de laatste 130 jaar. Deze verstoren de natuurlijke waterloop waaraan ecosystemen en het waterleven zich duizenden eeuwen hebben aangepast. In tweederde van de rivierdelta’s zakt het water door het oppompen van grondwater, olie en gas.

Volgens een studie in het wetenschappelijke blad Nature zijn meer dan 65 procent van de rivieren wereldwijd in de problemen. Onlangs wees een nationale telling in China erop dat zij op twintig jaar tijd 28.000 rivieren verloren.

“Eerder dan de onderliggende oorzaken te zoeken, behandelen wij de symptomen. We dumpen beton en gooien pijplijnen, pompen en chemicaliën tegen onze waterproblemen aan ter waarde van een half miljard dollar per jaar”, zegt Charles Vörösmarty, medeoprichter van GWSP.

Het publiek is zich niet bewust van de stijgende problemen en kostprijs als dit geen halt wordt toegeroepen, zegt hij in een mededeling. Veel goedkoper en efficiënter is het om te investeren in de natuurlijke infrastructuur en die te beschermen.

Tijdens de waterconferentie buigen experten zich over de wereldwijde problemen op het vlak van water met de bedoeling om oplossingen naar beleidsmakers toe te kunnen formuleren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.