Dossier: 

De onzichtbare vijand

De grote kracht van elke duikboot is zijn stealth, zijn heimelijkheid. ‘Als een onderzeeër niet gevonden wil worden, ga je die niet vinden’, zegt commandant Gillis, die jarenlange ervaring heeft met anti-onderzeeboot-oorlogsvoering. ‘Je hebt een quasi onzichtbare vijand, die zich pas zal vrijgeven op het moment dat hij dat kiest.’

  • CC Jeff Kubina CC Jeff Kubina

Om in zee voorwerpen te lokaliseren, wordt sonar gebruikt, een soort onderwater-radar. Zo’n sonar kan geluidssignalen opvangen die door een voorwerp weerkaatst worden; op die manier verraden ze de positie van het voorwerp. Gillis: ‘Maar de watermassa is niet homogeen. Afhankelijk van de temperatuur en het zoutgehalte van het water, worden geluidsgolven minder of meer afgebogen. Daardoor ontstaan lagen onder water waarin onderzeeërs niet detecteerbaar zijn.’

Zeventig procent van de aardbol is bedekt met water. Op een kleine strook na is heel die watermassa toegankelijk voor onderzeeërs. Ze hebben dus bewegingsvrijheid op bijna zeventig procent van de wereld.

Het belang van onderzeeboten wordt ook duidelijk als je weet dat negentig procent van de wereldhandel, van grondstof tot afgewerkt product, vroeg of laat over zee passeert.

Nederland onder water

België heeft nooit onderzeeërs gehad, Nederland wel. De Nederlandse marine telt vier onderzeeërs, die onder meer worden ontplooid in de Cariben.

Nadat Venezolaans president Hugo Chavez in 2007 de Nederlandse Antillen claimde, zette Nederland tijdens een militaire oefening in het gebied onderzeeërs in.

Ook in de strijd tegen drugstrafiek in de regio spelen Nederlandse onderzeeërs een rol. Gezien de Nederlandse onderzeeërs goed kunnen opereren in ondiepe wateren, zouden ze volgens sommige waarnemers ook een ideale inlichtingenopdracht kunnen vervullen bij een mogelijke aanval op Iran.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.