De papiermolen draait door

De Belgische papierfabrikanten gaan in de aanval tegen zogenaamde “e-slogans” die papier als milieubelastend voorstellen. Vooral slogans die onderaan e-mails bungelen, zoals ‘Red een boom… print deze e-mail niet’, vinden ze niet kunnen.
Hun belangenorganisatie, het Paper Chain Forum (PCF), is formeel: met elektronische communicatie en papier besparen, red je geen bomen. ‘Papier wordt immers gemaakt van oud papier, in België goed voor 58 procent, en verder van nevenproducten van het bos en bijproducten van zagerijen’, zegt de papiersector. ‘Daarmee biedt de sector een afzetmarkt voor deze bijproducten die anders ongebruikt en onbenut zouden blijven.’
PCF ontkent de illegale houtkap in landen als Indonesië en Maleisië niet, maar beweert dat 99 procent van de vezelgrondstoffen, gebruikt door de papierindustrie wereldwijd, afkomstig is van duurzaam beheerde bossen. Mooi, dat betekent dat de Belgen, verhoudingsgewijs de tweede grootste papierverbruikers ter wereld, opnieuw lustig kunnen omspringen met papier en printjes.
‘Onzin’, zeggen milieuorganisaties. ‘Het heeft wel degelijk zin om papier te besparen. Liefst 42 procent van het hout dat wereldwijd gekapt wordt, gaat naar de pulpproductie voor papier, een volume dat onmogelijk enkel afkomstig kan zijn uit bijproducten. Ondanks de inspanningen op ecologisch vlak komt een deel van het papier ook uit niet-duurzaam bosbeheer en illegale houtkap.
De pulpindustrie breidt plantages uit met snelgroeiende boomsoorten, dikwijls in de plaats van waardevolle natuurlijke bossen. Dat schaadt de biodiversiteit en heeft een negatieve sociale impact. Het klopt dat de Europese papiersector veel recyclagemateriaal verwerkt, maar dat gaat vooral naar de verpakkingsindustrie, naar karton. Slechts een zeer beperkt deel gaat naar de grafische sector. Naar schatting tien procent van het kantoorpapier –printpapier dus– is uit recyclage.’
Vijftig procent van de grondstof voor de totale pulp- en papiersector komt uit originele houtvezels, waarvan de herkomst niet altijd duidelijk is. Voor de milieubeweging moet hout, voor welke toepassing dan ook, dus ook voor papierproductie, uit duurzaam bosbeheer afkomstig zijn en is het FSC-label momenteel het enige label dat hieromtrent voldoende garanties biedt.
Zestig procent van de pulp gebruikt voor de Belgische papierproductie wordt ingevoerd, zo stelt Cobelpa, de vereniging van Belgische papierfabrikanten. Een kwart daarvan komt uit de Europese Unie en de rest vooral uit Noord- en Zuid-Amerika. ‘De herkomst van de pulp en het gebruikte hout is echter onduidelijk’, zegt Sabien Leemans van de natuurbehoudorganisatie WWF België.
‘In de handelsstatistieken wordt enkel het laatste land van herkomst vermeld, maar er is veel onrechtstreekse invoer, bijvoorbeeld eerst naar een ander Europees land en dan naar België. Ook halffabrikaten –onbedrukt papier en verpakkingsmateriaal– of afgewerkte papierproducten worden massaal geïmporteerd. Met pulp uit de hele wereld, waaronder mogelijk ook uit zeer destructief bosbeheer.’
WWF Duitsland onderzocht de herkomst van papier voor Duitse kinderboeken en ontdekte dat 62 procent ervan in China wordt geproduceerd. De Chinese industrie haalt haar pulp grotendeels uit Indonesië en Rusland. WWF Duitsland vond bij twintig van de vijftig onderzochte kinderboeken tropische houtvezels terug.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2840   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur