De planeet is geen proefveld

Het Duitse schip RV Polarstern is in de buurt van Antarctica begonnen met het dumpen van ijzersulfaat. Bedoeling is twintig ton van het chemische goedje te dumpen over een oppervlakte van driehonderd vierkante kilometer, om zo massale algengroei te stimuleren die grote hoeveelheden CO2 kan opnemen.
Omdat beleidsmaatregelen om CO2 te doen afnemen maar heel langzaam resultaat opleveren, is een groep van wetenschappers absoluut gewonnen voor dit soort geo-engeneering. In dit geval gaat het om een samenwerking tussen Indiase en Duitse wetenschappers –de Polarstern is verbonden aan het Alfred Wegener Instituut voor Polair en Marineonderzoek.
Dat uitgerekend om een Duits initiatief gaat, is geen onbelangrijk detail. Terwijl de Duitse minister van Onderzoek het experiment ten volle steunt, is de minister van Milieu diep verontwaardigd en heeft tevergeefs geprobeerd het project tegen te houden. Het is internationaal immers op een storm van kritiek en protest onthaald, onder meer ook van de wetenschappers van het VN-Klimaatpanel. Het doorbreekt het moratorium op experimenten voor bemesting van de oceanen, dat minder dan een jaar geleden is afgesproken in het kader van de Biodiversiteitsconventie. Bij die beslissing speelde Duitsland toen een prominente rol. Door die afspraak nu te schenden, wordt meteen ook de geloofwaardigheid van Duitsland ten aanzien van zulke internationale afspraken aangetast.  Deze experimenten zijn alleen toegelaten op kleine schaal en langs kustwateren, niet in volle oceaan en over zo’n oppervlakte.
Dit experiment is geen alleenstaand geval. In de loop van maart zal een gelijkaardig project uitgevoerd worden in de Tasmaanse Zee, tussen Australië en Nieuw-Zeeland, onder toezicht van de Oceaan Technologiegroep van de Universiteit van Sydney. Daar zullen nitraatrijke ureaten gestrooid worden als de Australische regering daarvoor groen licht geeft. Nu al kijken sponsors van dat project vol verwachting uit naar de gigantische winsten die ze in de toekomst hopen op te strijken. (adw)  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.