De rechtbank als wapen

Wij zijn tenminste niet op straat aan het vechten. Nee, wij Amerikanen stappen naar de rechtbank’
(Frank Cerabino, Columnist van de Palm Beach Post)
Op 16 november 2000 viel het bericht de redacties binnen: de Amerikaanse frisdrankengigant Coca-Cola moet ongeveer 2.000 zwarte werknemers in totaal ruim 192 miljoen dollar betalen, zeg maar meer dan zeven miljard Belgische frank. Dat is de uitkomst van de schikking in een rechtszaak die was aangespannen omdat het concern Afro-Amerikaanse werknemers benadeelde in salaris, promotie en beoordeling. Het bedrag is het hoogste dat totnogtoe in een dergelijke zaak is betaald. Met die minnelijke schikking hoopt de multinational zo snel mogelijk komaf te maken met een dossier dat zijn imago ernstige schade kan berokkenen.

In 1997 had de oliegroep Texaco al een soortgelijke overeenkomst gesloten. En datzelfde jaar won een groep vrouwelijke bedienden van een Amerikaanse supermarkt een proces waarin ze het bedrijf ervan beschuldigden hen minder te betalen dan hun mannelijke collega’s. De uitspraak gold meteen voor het volledige net van de gelijklopende supermarkten over het hele land.

Typisch Amerikaans, zeggen wij. De trend om de meest uiteenlopende conflicten door te schuiven naar de rechtbank is inderdaad komen overwaaien van over de oceaan. Toch is die tendens ook bij ons niet meer weg te denken. Je vindt hem terug in de meest diverse takken van het recht, in binnenlandse en in internationale geschillen. Alsof betogingen en stakingen plaatsmaken voor processen. Mensenrechten in hun meest verscheiden aspecten, arbeidsrecht, handelsrecht, gelijke kansen, er wordt mee naar de rechter getrokken. Er worden zelfs steeds meer specifieke tribunalen voor opgericht .

De rechtbank als wapen, dus. Maar vaak is het een tweesnijdend zwaard, want goede advocaten zijn duur, en als je een belangrijke en principiële zaak verliest, zet je een grote stap achteruit en moet je weer van voor af aan beginnen. De weg langs de rechtbanken is vaak lang en hobbelig.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.