De rijzende ster van Rick Warren

Voor een Amerikaanse president die op minder verdiensten kan terugkijken dan de meeste van zijn voorgangers, was Wereldaidsdag op 1 december een hoogtepunt. Dominee Rick Warren was erbij toen de spotlights gericht werden op George W. Bush.
Warren, predikant van de Saddleback Church in Lake Forest (Californië), is hard op weg om een van de machtigste dominees in de VS de worden. Op Wereldaidsdag kende hij Bush voor zijn strijd tegen hiv en aids in de wereld, de eerste International Medal of Global P.E.A.C.E. toe. De medaille werd uitgereikt namens de Global PEACE Coalition, een initiatief van Warren.
De baptistenvoorganger sprak met Bush en first lady Laura Bush over de strijd tegen aids, tuberculose en malaria. De aankomende president, Barack Obama, die in augustus met senator John McCain kwam opdagen bij een verkiezingsforum georganiseerd door Warren, stuurde voor de gelegenheid een videoboodschap waarin hij sprak over de toekomst van de wereldwijde gezondheidszorg.

Het kwaad


Bush dankt zijn medaille aan zijn Presidentiële Noodplan voor Aidshulp (PEPFAR). Via dat plan ging sinds 2003 18,8 miljard dollar naar aidsbestrijding. Kort geleden keurde het Congres nog eens 48 miljard dollar goed voor bestrijding van aids, tuberculose en malaria in de komende vijf jaar. “Mijn vrouw Kay en ik werken aan het PEACE-plan in 68 ontwikkelingslanden en we hebben gezien hoe honderdduizenden mensen hun leven te danken hebben aan PEPFAR en het Malaria Initiatief van de president”, zei Warren.
“Ik hoop dat dit forum het Amerikaanse volk laat zien dat wereldwijde gezondheidsprogramma’s meer zijn dan humanitair werk. Het zijn ook sterke, verstandige pijlers onder ons buitenlandse beleid.” Twee dagen later liet Warren zich tegenover Sean Hannity van Fox News uit over andere onderdelen van het Amerikaanse buitenlandse beleid. Onderhandelen met de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is geen optie, zei Warren, “omdat de bijbel zegt dat er niet onderhandeld kan worden met het kwaad. Het moet gewoon gestopt worden.”
“Met geweld?”, vroeg presentator Hannity. “Als dat nodig is”, was het antwoord van Warren. “Dat is een legitieme rol van de overheid. De bijbel zegt dat God de regering heeft ingesteld om kwade machten te bestrijden. Niet de goede. De kwade.”

Doelgericht leven


Warren is auteur van het boek ‘Purpose Driven Life’ (in het Nederlands vertaald als ‘Doelgericht Leven’), een boek waar in de VS 50 miljoen exemplaren van werden verkocht. Kort geleden kondigde hij een partnerschap met uitgever Reader’s Digest aan. Via het internationale netwerk van de uitgeverij wordt een multimediaplatform ontwikkeld, The Purpose Driven Connection, bedoeld om ‘zoekers’ naar een doelgericht leven te ondersteunen en met elkaar in contact te brengen. Eerder deze maand kwam Warrens nieuwe boek ‘The Purpose Driven Christmas’ uit, volgens The Christian Post onderdeel van een pakket met evangelisatiemateriaal bestemd voor Kerst.
In augustus stelde Warren dat hij nooit beschouwd is aanhanger van Religieus Rechts in de VS, “omdat ik niet geloof dat politiek de meest efficiënte manier is om de wereld te verbeteren.” Een week voor de verkiezingen van afgelopen november, riep hij echter op tegen het homohuwelijk in Californië te stemmen.
“Ongeveer 2 procent van de Amerikanen is homoseksueel of lesbisch. Die 2 procent zou niet moeten kunnen bepalen of de definitie van het huwelijk, zo die al 5.000 jaar in alle verschillende culturen en religies vastligt, veranderd moet worden. Dit is meer dan een christelijke kwestie, het is een humanitaire en menselijke kwestie. God heeft het huwelijk ingesteld met als doel liefde en het stichten van een gezin.”
Tijdens de verkiezingen stemden de Californiërs het homohuwelijk, dat eerder in mei werd toegestaan door het hooggerechtshof, weg. Na de verkiezingen trokken honderden boze demonstranten naar de kerk van Warren om hun onvrede te uiten.
Na afloop van het presidentiële forum dat hij in augustus organiseerde, zei Warren tegen Dan Gilgoff van Beliefnet: “Als evangelischen denken dat het leven begint bij de conceptie, betekent dat dat we 40 miljoen Amerikanen minder hebben - omdat ze geaborteerd zijn - die hadden kunnen stemmen. Dat kun je een holocaust noemen en voor hen is dat net zoiets als joods zijn terwijl een Holocaustontkenner meedoet aan de verkiezingen. Het kan met niet schelen dat hij gelijk heeft op alle andere terreinen, dit is een breekpunt voor mij. Ik stem niet op een Holocaustontkenner.”
Hoewel hij zelf iets anders beweert, lijkt er weinig verschil te zijn tussen Warrens standpunten over homohuwelijk en abortus en de standpunten van de kopstukken van Religieus Rechts zoals James Dobson, Pat Robertson en de inmiddels overleden dominee Jerry Falwell. Zij zijn van een generatie die binnenkort plaats moet maken voor een nieuwe, en de ster van Warren rijst. Zijn presidentiële forum in augustus, zijn relatie met president Obama, de miljoenendeals die hij sluit met de media, zijn bereidheid om de evangelische agenda uit te breiden met aids, armoede en klimaatverandering en zijn bekendheid, dragen allemaal bij aan zijn campagne om uit te groeien tot de “Dominee van Amerika”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.