De stille revolutie

‘Iedereen drinkt, danst en vrijt hier.’ Niet meteen een citaat dat doet denken aan een land waar alcohol verboden is en de zeden zo streng zijn dat vrouwen niet mogen autorijden en zich verplicht moeten hullen in een abaya (zwart gewaad).

Toch komt de uitspraak van Mayan, een Saoedische directrice van een reeks buurthuizen in een gevaarlijke sloppenwijk van Djedda. Mayan is een van de vrouwen die journaliste-economiste Lisa De Bode aan het woord laat in De stille revolutie

Geprikkeld door het Belgische boerka-verbod schreef De Bode het boek na een reis van vijf weken door Saoedi-Arabië, het land waar haar vader werkt en waar negentig procent van de bevolking wahhabistisch is.

Ze betoogt dat de aanslagen van 9/11 –vijftien van de negentien terroristen waren Saoedi’s– ertoe hebben geleid dat in Saoedi-Arabië een stille genderrevolutie op gang is gekomen. Die stelling onderbouwt ze door gesprekken met een dichteres, een succesvolle zakenvrouw en andere Saoedische dames die niet beantwoorden aan het cliché van onderdanige moslima.

Hier en daar had de eindredactie gerust een zin mogen schrappen (‘Een warme knuffel aan de deur zegt me dat ik een vriendinnetje heb gemaakt.’) maar verder is De stille revolutie zeker een sterk debuut van een beloftevol auteur.

De stille revolutie. Mijn zoektocht naar de nieuwe vrouw in de Arabische wereld door Lisa De Bode is uitgegeven bij Lannoo. 208 blzn. ISBN 978 90 209 98801 

MO*lezers kunnen dit boek met 4 euro korting bestellen via de webshop van Lannoo In plaats van €19,99 betaal je €15,99. Surf naar www.lannooshop.be/­destillerevolutie

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur