De tuin van Tito

Op 13 december 2009 trekt een intercitytrein zich vanuit het station van de Servische hoofdstad Belgrado op gang richting Sarajevo in Bosnië-Herzegovina.

Voor het eerst in achttien jaar is het mogelijk om weer direct te sporen tussen twee steden die nog niet zo lang daarvoor geteisterd werden door snipers, Navo-bommen en bloedig nationalisme. Wat een eenvoudig –en net daardoor geniaal– idee voor een verhaallijn. 

De jonge historicus Korneel De Rynck schetst in De tuin van Tito het traject van de spoorlijn doorheen Servië, Kroatië en Bosnië, houdt halt op plaatsen met een verhaal, voert inwoners op met een lach en een traan (waaronder de kleindochter van de voormalige Joegoslavische leider Josip Broz Tito), verweeft het geheel met historische weetjes, betekenisvolle details en de wereld van treinen als leidmotief (roken op de trein mag in Servië en Bosnië maar is strafbaar in Kroatië). De Rynck heeft talent. Punt. Hij is een geboren verteller, beschikt over een vlotte pen en stelt de juiste vragen.

Wanneer De Rynck in Servië op straat een venter met kalenders van orthodoxe heiligen maar ook met de beeldtenis van oorlogsmisdadiger Ratko Mladic ziet, vraagt hij welke kalender het beste verkoopt. En of de verkoper Mladic als een heilige ziet. Aan de hand van talrijke petits histoires loodst hij de lezer met humor en feitenkennis doorheen de erfenis van Tito’s Joegoslavië, waar littekens uit het verleden wedijveren met vriendschap en verzoening.

Straffe non-fictie.

De tuin van Tito. Een reis langs de spoorlijn Belgrado-Sarajevo door Korneel De Rynck, met foto’s van Frederik Buyck, is uitgegeven bij Epo. 318 blzn. IBSN 978 94 91297 069

EXCLUSIEVE KORTING VOOR MO*LEZERS
MO*lezers krijgen een exclusieve korting van € 2,5 bij aankoop van elk gerecenseerd boek in volgende boekhandels: De Groene Waterman (Antwerpen), De Zondvloed (Mechelen & Roeselare), De Reyghere (Brugge) en Malpertuis (Genk). Print deze recensie af en geef de print af  bij aankoop van het boek. e korting  is 2 maanden geldig na publicatie van deze recensie (zie datum bovenaan).

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur