De uit teflon en beton opgetrokken Cavaliere

Voormalig Italiaans premier Silvio Berlusconi werd veroordeeld tot vier jaar cel. Toch is die veroordeling slechts een extra lijntje op het palmares van il Cavaliere.

Vier jaar cel voor belastingontduiking via zijn bedrijf Mediaset en een verbod van vijf jaar op de bekleding van een publiek ambt. Van de celstraf blijft dankzij een amnestiewet, ingevoerd door een linkse regering in 2006, uiteindelijk maar een jaar over. Dat melden verschillende Italiaanse kranten.

Voor de meeste Europese politici zou dit het einde van de carrière betekenen. Voor Berlusconi betreft het slechts een fait divers.

Schone schijn

Het vonnis van de rechter mag dan al streng zijn, de gevolgen zijn dat veel minder. De amnestiewet van 2006 brengt de celstraf van vier jaar meteen terug op slechts een jaar. Bovendien is de kans dat Berlusconi daadwerkelijk in de cel belandt nagenoeg onbestaande. Hij tekende meteen beroep aan en in dat geval wordt zijn straf opgeschort.

Ten slotte is de rechtsgang in Italië traag. Dit Mediaset-proces duurde al zes jaar. Aangezien Berlusconi na het beroep ook nog naar het Hof van Cassatie kan stappen, is de kans groot dat de feiten verjaard zullen zijn, dankzij de door zijn regering ingekorte verjaringstermijn.

Maakt dit alles Berlusconi politiek dood? Voorlopig valt dat te betwijfelen.

Precedenten

Het is niet de eerste keer dat de oud-premier in eerste aanleg veroordeeld wordt tot een celstraf. Die veroordelingen vielen telkens in het water in hoger beroep of door verjaring. Na veroordelingen in bijvoorbeeld 1996 en 1997 raakte Berlusconi vlot verkozen in 2001. De Italiaan leek (lijkt?) niet te geven om de juridische perikelen van hun toekomstige premier.

Daags voor zijn veroordeling van vrijdag had hij wel al aangekondigd dat hij zich niet opnieuw zou engageren voor het ambt van eerste minister. Mogelijk voelde Berlusconi de bui hangen. In december valt immers ook de uitspraak in de zaak-Ruby, voor machtsmisbruik en seks met een minderjarige.

Politiek nog niet dood

Maakt dit alles Berlusconi politiek dood? Voorlopig valt dat te betwijfelen. Kort na de uitspraak verklaarde hij via Italia 1 dat het ging om “een politieke moord, ongeloofwaardig en onduldbaar, in een barbaars en onburgerlijk land.” Hij is zijn strijdkracht met andere woorden niet verloren.

Veel zal afhangen van de zaak-Ruby. Indien hij ook daar veroordeeld wordt, riskeert hij zijn celstraf effectief te moeten uitzitten. Dan pas zou hij aan het einde van zijn politiek Latijn zitten.

© 2012 – StampMedia – Gunther Malin

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3277   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift