De Verenigde Naties gaan digitaal op Rio+20

Ooit werden de Verenigde Naties nog smalend de grootste papierfabriek ter wereld genoemd. Op de Duurzaamheidstop in Rio de Janeiro gaan ze voor het eerst volledig digitaal.  

Een van ‘s werelds grootste papierfabrieken — de dubieuze titel die traditioneel werd toegekend aan de Verenigde Naties (VN) — wil z’n papieren output stevig aan banden leggen. Secretaris-generaal Ban Ki-moon besliste met zijn ‘Paper Smart’-initiatief dat zijn instelling vrijwel elk document elektronisch moet verzenden en dat er enkel per uitzondering en op uitdrukkelijke vraag geprint mag worden.

In een vorig tijdperk werden duizenden persberichten en volumineuze VN-rapporten ononderbroken afgeleverd op het secretariaat in New York, om aan het einde van de dag onherroepelijk bij het vuilnis, of meer recentelijk, bij het gerecycleerd afval te eindigen.

De Rio+20 top, ook bekend als de VN-conferentie over duurzame ontwikkeling, is de eerste grote VN-conferentie die volledig digitaal gaat. Daarmee wil de VN in zijn eigen achtertuin uitoefenen wat het predikt naar de wereld.

Zo werden afgevaardigden aangemoedigd om tijdens de voorbereidende vergaderingen in New York, smartphones en tabletten bij de hand te houden en gebruik te maken van de Paper Smart-portaal.

Sinds de invoering van Paper Smart hebben de VN hun afdrukken met 65 procent zien verminderen. Wat op jaarbasis ongeveer overeenkomt met “een stapel die 49 keer zo hoog is als het (39 verdiepingen-tellende) VN-secretariaatsgebouw”, zo vergeleek een medewerker.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.