De vijf meest bedreigde volksstammen ter wereld

De Awá in Brazilië, de Ayoreo-Totobiegosode in Paraguay en De inheemse bevolking tussen de Napo Rivier en de Tigre Rivier en rond de Envira Rivier in Peru, de bevolking rond de Pardo Rivier in Brazilië, de Awá in Brazilië en de Ayoreo-Totobiegosode in Paraguay zijn de vijf volksstammen met het grootste risico op uitsterven. Dat zegt Survival International, een actiegroep die het opneemt voor inheemse volken.

De vijf gemeenschappen worden bedreigd door een invasie van hun land door houtkappers, veeboeren, kolonisten en oliebedrijven. Ze lopen een groot risico te sterven aan ziekten waar hun immuunsysteem niet bestand tegen is.

Illegale kap


De Awá (Brazilië) en de inheemse volksstammen rond de Pardo Rivier en de Envira Rivier (Peru) zijn het slachtoffer van de illegale kap van hardhout die doordringt tot de meest afgelegen delen van het Amazonegebied.
De Ayoreo-Totobiegosode uit het Chaco woud in het westen van Paraguay hebben te maken met de illegale kap van hun bossen door veeboeren. Satellietfoto’s die het afgelopen jaar zijn gemaakt hebben enorme lappen vernietigd woud waargenomen in het gebied waar de Ayoreo-Totobiegosode leven.

Oliemarkt


In het noorden van Peru hebben de inheemse gemeenschappen tussen de Napo Rivier en de Tigre Rivier te maken met een hausse op de oliemarkt. De afgelopen jaren is 75% van de Peruaanse Amazone onderverdeeld in concessies voor olie- en gasexploratie. De president van Peru, Alan Garcia, heeft, ondanks onweerlegbaar bewijs, het bestaan van geïsoleerd levende volksstammen in het gebied rond de Napo en de Tigre ontkend.
Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift