De vijf meest bedreigde volksstammen ter wereld

De Awá in Brazilië, de Ayoreo-Totobiegosode in Paraguay en De inheemse bevolking tussen de Napo Rivier en de Tigre Rivier en rond de Envira Rivier in Peru, de bevolking rond de Pardo Rivier in Brazilië, de Awá in Brazilië en de Ayoreo-Totobiegosode in Paraguay zijn de vijf volksstammen met het grootste risico op uitsterven. Dat zegt Survival International, een actiegroep die het opneemt voor inheemse volken.

De vijf gemeenschappen worden bedreigd door een invasie van hun land door houtkappers, veeboeren, kolonisten en oliebedrijven. Ze lopen een groot risico te sterven aan ziekten waar hun immuunsysteem niet bestand tegen is.

Illegale kap


De Awá (Brazilië) en de inheemse volksstammen rond de Pardo Rivier en de Envira Rivier (Peru) zijn het slachtoffer van de illegale kap van hardhout die doordringt tot de meest afgelegen delen van het Amazonegebied.
De Ayoreo-Totobiegosode uit het Chaco woud in het westen van Paraguay hebben te maken met de illegale kap van hun bossen door veeboeren. Satellietfoto’s die het afgelopen jaar zijn gemaakt hebben enorme lappen vernietigd woud waargenomen in het gebied waar de Ayoreo-Totobiegosode leven.

Oliemarkt


In het noorden van Peru hebben de inheemse gemeenschappen tussen de Napo Rivier en de Tigre Rivier te maken met een hausse op de oliemarkt. De afgelopen jaren is 75% van de Peruaanse Amazone onderverdeeld in concessies voor olie- en gasexploratie. De president van Peru, Alan Garcia, heeft, ondanks onweerlegbaar bewijs, het bestaan van geïsoleerd levende volksstammen in het gebied rond de Napo en de Tigre ontkend.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.