De wegglijdende democratie van Mauritanië

Met een staatsgreep begin augustus maakte het leger een eind aan het bewind van de eerste democratisch gekozen Mauritaanse president sinds twintig jaar. Recent mocht oud-president Abdallahi na weer naar huis. Maar het democratiseringsproces dat drie jaar geleden door hetzelfde leger op het spoor was gezet, blijft achteruit gaan.
De aanleiding voor de coup was het ontslag van vier opperbevelhebbers van het leger, onder wie Aziz. Zij namen daarop zelf het heft in handen. Volgens Aziz pleegde hij echter de staatsgreep, omdat Abdallahi niet hard genoeg optrad tegen terrorisme. De oud-president liet volgens Aziz extremistische moslims vrij die aanslagen hadden voorbereid op westerse ambassades. Aanhangers van Abdallahi beweren dat die beschuldigingen slechts bedoeld zijn om sympathie te wekken bij het Westen.
Een dag na de coup beloofde de interim-regering, onder leiding van generaal Ould Abdel Aziz, op de staatsradio zo snel mogelijk ‘open en transparante’ presidentsverkiezingen te houden. Daar is tot op de dag van vandaag niks van terecht gekomen.

‘Vrijheid’


Na een gevangenschap van meer dan drie maanden mocht oud-president Abdallahi op 18 november weer naar huis. Hij staat nog steeds onder bewaking strenge bewaking. Volgens de Mauritaanse politie is Abdallahi uit de gevangenis ontslagen onder druk van een ultimatum van de Europese Unie. Ook de Verenigde Staten hadden om zijn vrijlating gevraagd.
Mauritanië, dat een bevolking heeft van 3,4 miljoen, heeft sinds het in 1960 onafhankelijk werd van Frankrijk tien coups of couppogingen ondergaan. In 2006 werden voor de kust van het straatarme land, waar 40% van de inwoners onder de armoedegrens leeft, relatief kleine olievoorraden ontdekt.

War against terrorism


Een van de prioriteiten van de junta is de oorlog tegen het opkomende terrorisme in de Sahara. Mauritanië werd de afgelopen jaren opgeschrikt door verschillende aanslagen, gepleegd door terreureenheden. Doelwitten waren onder meer vier Franse toeristen, en de Israëlische ambassade in de hoofdstad Nouakchott. Voor de aanslagen wordt in de richting gekeken van de terroristische organisatie Branche d ’Al Qaida au Maghreb Islamique (Baqmi), een islamitische terreurcel die banden onderhoudt met Al Qaeda. Het was overigens naar aanleiding van deze aanslagen dat de organisatie van de Dakar Rally uit veiligheidsoverwegingen de editie 2008 afgelastte.

Mensenrechten


Mauritanië gaat ver in de strijd tegen terrorisme. Volgens een gisteren verschenen rapport van Amnesty International hebben de coup van augustus en de verharding van de ‘strijd tegen terrorisme’ tot meer folterpraktijken in gevangenissen geleid. Gevangenen worden door veiligheidstroepen stelselmatig in elkaar geslagen, met elektroshocks bewerkt, en zijn het slachtoffer van seksueel geweld. Ook zei de mensenrechtenorganisatie andere gevallen van wreedheid te hebben gedocumenteerd, waaronder slaaponthouding, het ophangen van gevangenen aan metalen balken, het uittrekken van haren en psychologische marteling.
Maar ook de gewone Mauritaanse burger heeft te maken met geweld van de junta. In november dit jaar werd bijvoorbeeld de achttienjarige Cheikhna Ould Taleb Nava doodgeschoten door de politie toen hij, samen met andere middelbare schoolleerlingen, protesteerde tegen de verhogingen van voedselprijzen. Daarnaast worden veel immigranten -zonder voedsel en hulp- het land uitgezet, om te beletten dat ze via de Canarische eilanden naar Europa te vluchten. De immigranten worden zonder voedsel of hulp de grens overgezet.

Veroordeeld


De coup werd internationaal veroordeeld. Mauritanië werd door de Afrikaanse Unie als lid geweigerd, omdat de junta na de coup bekendmaakte dat Aziz zich verkiesbaar zou stellen tijdens de aangekondigde vrije verkiezingen. De VS, die Adallahi als bondgenoot zagen, legden reisbeperkingen op aan de leden van de junta en de Europese Unie waarschuwde voor opschorting van hulp aan Mauritanië. Dat werd zichtbaar tijdens de voedselcrisis, waarbij het land niet kon rekenen op hulp van buitenaf.
Op 6 december zal een internationale delegatie een driedaags bezoek brengen aan de hoofdstad Nouakchott om met de machthebbers en de oud-president  Abdallah onderhandelen over oplossingen voor de politieke crisis sinds de staatsgreep. De delegatie zal bestaan uit de Franse staatssecretaris van buitenlandse zaken, Alain Joyandet, en de Commisaris van vrede en veiligheid van de Afrikaanse Unie, Ramadan Lamamrana.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.