Debat over klonen: Costa Rica tegen België

Costa Rica en een groep landen die gekant zijn tegen elke vorm van klonen, willen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de praktijk kort en goed laten verbieden. België voert een groep landen aan met een alternatief voorstel dat klonen als voortplantingswijze wil verbieden, maar de techniek voor wetenschappelijk onderzoek nationaal wil laten reguleren. Maar eerst moet de Algemene Vergadering wel een recent voorstel van de bevoegde commissie ongedaan maken om het debat over klonen uit te stellen tot 2005.




Zowel het voorstel van Costa Rica als dat van België vragen een verbod op reproductief klonen, met de bedoeling om nieuwe individuen te creëren. Over therapeutisch klonen verschillen beide groepen van mening. Costa Rica, de Verenigde Staten en Spanje verzetten zich a priori tegen klonen en hebben daarbij de steun van het Vaticaan. We hebben 66 co-sponsors uit elke regio en godsdienst op aarde, zei de Costaricaanse ambassadeur Bruno Stagno Ugarte aan IPS.

België wil de individuele lidstaten de keuze laten om klonen voor wetenschappelijk onderzoek te verbieden, een moratorium in te stellen of de techniek te reguleren. Het kan daarbij rekenen op de steun van 23 landen, waaronder Turkije, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk. Wetenschappers kunnen met behulp van de klonen embryo’s maken die gebruikt worden bij de aanmaak van cellen. De techniek kan worden gebruikt voor transplantaties, om beschadigd weefsel te herstellen en mogelijk om genetische aandoeningen als Parkinson te genezen.

De vertegenwoordiger van Nigeria steunt het Costaricaanse voorstel uit angst dat Afrika een wingewest worden voor embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek. De commercialisering van klonen bedreigt de sociale en demografische stabiliteit van ontwikkelingslanden, zei de Nigeriaan, die de middelen voor onderzoek liever naar duurzame ontwikkeling ziet gaan.

Professor Michael Dorsey van Dartmouth College drukte tegenover IPS zijn bezorgdheid uit over een uitstel van de beslissing. Geen enkel land is voorstander van reproductief klonen, aldus Dorsey, en daarom moet er snel een richtlijn komen. De meningsverschillen over therapeutisch klonen kunnen later worden weggewerkt. Zoniet vreest Dorsey dat experimenteerlustige wetenschappers zullen uitwijken naar landen waar klonen helemaal niet aan regels gebonden is.

Omdat in de commissie tussen beide kampen geen vergelijk kon worden gevonden, stelde Iran namens de Organisatie van de Islamistische Conferentie voor de problematiek tot 2005 te laten rusten. Dat voorstel haalde het 80 stemmen voor en 79 stemmen tegen. De Algemene Vergadering van de VN moet deze week over het commissievoorstel beslissen. Costa Rica wil proberen genoeg stemmen te ronselen om het uitstel ongedaan te maken. In dat geval komt het tot een stemming over zowel het Costaricaanse als het Belgische voorstel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.