Decennium van de armoedebestrijding toont gemengde balans

De Werelddag tegen de Armoede op 17 oktober markeert dit jaar het einde van het VN-decennium van de Strijd tegen de Armoede. De officiële doelstelling - het aantal mensen in extreme armoede halveren tussen 1990 en 2015 - lijkt te worden gehaald. De organisatie ATD Quart Monde pleit ervoor de cijfers aan de kant te schuiven en de armen zelf zoveel mogelijk aan het woord te laten.
De tien voorbije jaren laten een gemengde balans zien. Het aandeel arme mensen die in ontwikkelingslanden moeten rondkomen met minder dan één dollar per dag is gedaald van 28 procent in 1990 tot 19 procent in 2002, meldt het jongste VN-rapport over de Millenniumdoelstellingen. Maar wereldwijd moeten nog altijd 1,1 miljard mensen het rooien met minder dan een dollar per dag.

Achter die cijfers gaan grote regionale verschillen schuil. China heeft het eerste Millenniumdoel al gehaald, India is dankzij een solide economische groei goed op weg. Maar in Afrika bezuiden de Sahara zijn weinig landen op weg om de beoogde halvering te halen. Dat heeft te maken met een gebrekkige economische groei, een zwakke overheid, een weinig efficiënte landbouw, ongelijkheid tussen de seksen, aids en oorlog.

De organisatie ATD Quart Monde van de Franse priester Joseph Wresinski stelt dat armoede niet kan worden uitgeroeid wanneer je enkel kijkt naar inkomen, werk en economische groei. “Op het terrein stellen we vast de situatie van de armen niet noodzakelijk beter wordt wanneer een land zich ontwikkelt”, zegt Christina Diez van ATD Quart Monde International. “In Thailand bijvoorbeeld zijn de armen er niet beter aan toe dan vroeger”.

“Alleen een benadering die armoede aanpakt als aanslag op de mensenrechten, opent de weg naar oplossingen die niet gebaseerd zijn op bijstand en toelaten een waardig leven te leiden,” zegt Diez. De organisatie wil de armen zelf zoveel mogelijk betrekken bij de evaluatie van armoedebestrijdingsprogramma’s, al zijn die soms moeilijk te bereiken. Een actiedag als 17 oktober maakt het mogelijk “dat armen het woord nemen en als experts getuigen over wat ze elke dag meemaken, in de buurten waar ze leven”.

De globale campagne “Global Call against Poverty” wil op 17 oktober het nieuws halen met een recordpoging om zoveel mogelijk mensen te laten “opstaan tegen de armoede”. In Brussel wordt om 18 u een gedenkplaat voor slachtoffers van de armoede onthuld op de esplanade van het Europees Parlement.

Op initiatief van de Franse priester-arbeider Joseph Wresinski stroomden op 17 oktober 1987 voor het eerst honderdduizend mensen samen in Parijs om te protesteren tegen de “misère”. De datum werd in 1992 officieel overgenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Tien jaar later riepen de VN een decennium tegen de armoede uit (1997-2006). MDG1

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.