'Deliver Now’ wil zeven miljoen doden per jaar minder

Een wereldwijde coalitie van regeringen en internationale organisaties heeft een nieuwe campagne gelanceerd om pre- en postnatale gezondheidszorg in landen als India te verbeteren. Vijfentwintig procent van alle gevallen van kindersterfte, en 20 procent van alle moedersterfte, komt voor in India.
“Deliver Now” (‘to deliver’ betekent zowel bevallen als voor een resultaat zorgen) is de naam van de campagne. De oproep is gericht aan de 189 wereldleiders die zeven jaar geleden beloofden het aantal gevallen van kindersterfte met tweederde, en het aantal gevallen van moedersterfte met driekwart terug te brengen voor 2015. De campagne brengt lokale overheidsorganisaties, niet-gouvernementele instellingen en media bij elkaar met het doel om beschikbare middelen efficiënter in te zetten.
Met nog ongeveer acht jaar te gaan voor de deadline van de Millenniumdoelen in 2015, overlijden nog elk jaar tien miljoen vrouwen en kinderen. In de meeste gevallen was dat te voorkomen geweest. Vier miljoen kinderen overlijden in de eerste vier weken na de geboorte, drie miljoen in de eerste week.
“Kinder- en moedersterfte heeft nooit hoog op de politieke agenda’s gestaan”, zegt dr. Francisco Songane, directeur van het samenwerkingsverband. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft 42 procent van de zwangere vrouwen in de wereld te maken complicaties, waarvan 15 procent levensbedreigend zijn. De meeste problemen komen voor in ontwikkelingslanden: 95 procent van alle moedersterfte en sterfgevallen onder pasgeborenen komen voor in 75 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.
Uit recent onderzoek blijkt dat tenminste zeven miljoen van deze sterfgevallen te voorkomen zijn als de toegang tot gezondheidszorg wordt verbeterd. “Miljoenen mensenlevens kunnen gered worden met eenvoudige middelen. We weten hoe het moet en het is niet duur”, zei Jens Stoltenberg, de premier van Noorwegen, tijdens een recente VN-bijeenkomst. “Het is een schande dat elk jaar een half miljoen moeders overlijden tijdens de zwangerschap of bevalling.” De Noorse regering is van plan de komende tien jaar ruim 70 miljoen euro te besteden aan gezondheidsprogramma’s gericht op verbetering van de zorg aan moeders en kinderen.
De relatief eenvoudige maatregelen waar Stoltenberg op wijst, zijn onder meer vaccinaties, borstvoeding, toegang tot antibiotica en begeleiding van de zwangerschap en bevalling door iemand met scholing op dit gebied. Meer dan de helft van de vrouwen mist deze begeleiding, waardoor wereldwijd gemiddeld elk uur een vrouw overlijdt aan complicaties bij de zwangerschap.
Naast Noorwegen steunen ook Frankrijk, Canada, Duitsland en Groot-Brittannië de campagne. Stoltenberg hoopt dat meer donorlanden zullen volgen. Experts zeggen dat jaarlijks ten minste negen miljard dollar nodig is om te zorgen voor de nodige basisvoorzieningen in de gezondheidszorg.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift