Democraat verkoopt pacifistische idealen voor spinazie

Het Californische stadje Santa Cruz aan de ruimdenkende westkust van de Verenigde Staten noemt zichzelf “de slakom van de wereld”. De lokale spinaziekwekers gaan echter door moeilijke tijden. In ruil voor 25 miljoen dollar overheidssteun overweegt volksvertegenwoordiger Sam Farr, pacifist in hart en nieren, voor het eerst in vier jaar het door president Bush ingediende defensiebudget goed te keuren. Hij is niet de enige Democraat die zijn principes opoffert aan lokale belangen.
Farr’s Democratische partij maakt sinds vorig jaar de meerderheid uit in het Amerikaanse Congres, dat vandaag (23 maart) stemt over de nieuwe defensiebegroting. Na vier jaar principieel tegen de oorlog in Irak te hebben gestemd, ziet het ernaar uit dat de volksvertegenwoordiger van Santa Cruz het geweer van schouder zal veranderen. In de defensiebegroting van 100 miljard dollar zit namelijk ook een hulpprogramma van 25 miljoen dollar voor de Californische spinaziekwekers verstopt. Die zagen hun product vorig jaar wereldwijd uit de winkelrekken gehaald na de besmetting van sommige partijen met de E. Coli-bacterie.
Farr is niet het enige Congreslid dat zijn steun voor de oorlog in Irak laat afkopen in ruil voor geld voor zijn kiesdistrict. Volgens de organisatie Citizens Against Government Waste (CAGW) bevat het defensiebudget 21 miljard dollar meer dan strikt gezien nodig zijn voor de oorlogen in Irak en Afghanistan. Tot deze zogenaamde “pork barrel projects” - uitgaven die bepaalde kiesdistricten bevoordelen - behoren 283 miljoen dollar voor inkomensverlies voor melkboeren, 74 miljoen dollar voor opslagcapaciteit voor pindanoten, 60,4 miljoen dollar voor de zalmvisserij, 50 miljoen dollar voor asbestbestrijding in het Amerikaanse Capitool en dus ook 25 miljoen dollar voor spinazie.
De belangenbehartiger van de Californische spinazieteelt ontkent principieel van kant te zijn veranderd inzake de oorlog van Irak. Volgens Farr zullen de meeste Republikeinen tegen de defensiebegroting stemmen omdat de Democraten er voorwaarden aan hebben verboden over de manier waarop de oorlog moet worden gevoerd. Het voorstel bepaalt dat de gevechtstroepen Irak tegen september 2008 moeten hebben verlaten, maar laat de president toe die beperking naast zich neer te leggen.
“Ze willen de zaak verder doen escaleren in Irak”, zegt Farr, “Wat haalt het dan nog uit als we ‘neen’ stemmen”?
Ook de Democraat Peter DeFazio uit de VS-staat Oregon vertegenwoordigt kiezers die overwegend tegen de oorlog in Irak zijn gekant. Toch zal ook hij voor het defensiebudget stemmen in ruil voor 400 miljoen dollar extra subsidies voor landelijke schooltjes. “Voor ons district is dat van vitaal belang”, zo verklaarde Farrs woordvoerder Danielle Langone op de website politico.com
Het Amerikaanse Congres stemt waarschijnlijk vandaag over de begroting voor Irak. Intussen heeft het National Priorities Project, een non-profitorganisatie uit de deelstaat Massachusetts, uitgerekend dat de 410 miljard dollar die naar de oorlog in Irak gingen, ook hadden kunnen worden gebruikt om 7.115.508 leraars een jaarloon te betalen, 3.696.945 sociale woningen te bouwen of om voor 245.860.303 mensen een ziekteverzekering te betalen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3195   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift